Egészséges Városok Szövetsége Szombathelyi Tagszervezete

Bemutatkozás

Szombathely Vas megye székhelye az Alpok lábánál, a Dunántúl nyugati peremén fekszik. A város Nyugat-Dunántúl egyik fontos gazdasági, kulturális, egészségügyi és igazgatási központja. A város életében jelentős dátum 1990. december 7. mivel e napon az országgyűlés határozata alapján Szombathely megyei jogú városi rangot kapott. Szintén ebben az évben csatlakozott a város az "Egészséges Városok" mozgalmához.

 

Az 1991-es évben megalakult a város munkacsoportja, amelyben mintegy 10 fő segítette különböző intézmények részéről a csoport munkáját. Fő célkitűzésként a munkacsoport megfogalmazta a város egészséget támogató civil szervezetek munkájának segítését és jelentős célprogramokat valósított meg az idősekkel kapcsolatban a szociális ágazatban.

 

Az 1996-os év elején átalakult ill. kibővült a tagszervezet munkacsoportja, munkabizottsággá, majd Irányító Bizottsággá melynek tagjai az Egészséges Városok projekt ajánlásai szerint különböző szakágak és civil szervezetek delegáltjaiból álltak, s igy vált multiszektoriálissá a csoport. A munkabizottság élvezte és jelenleg is élvezi a város polgármesterének és Közgyűlésének támogatását, úgy anyagi, mint erkölcsi vonatkozásban egyéb támogatások formájában.

 

Szombathelyen a Humán Civil Ház ad működési otthont a civil szervezeteknek, ahol közel 70 szervezet foglalkozik a testi, lelki egészség megőrzésével, valamint a kialakult betegség, rehabilitáció kérdéseivel. A házat az 1998-as év végén adtuk át rendeltetésének. A tagszervezetünk irodája is itt működik.

 

Bekapcsolódva a projekt nemzetközi színterébe - képviselettel vettünk részt Dániában, Horvátországban, Görögországban, Írországban, Belgiumban szervezett konferenciákon.

 

Szakmai tevékenységünk során részt vettünk, ill. elkészítettük:

  • a városi egészségképet,
  • a lakosság mentálhigiénés felmérését és kutatást és tervet,
  • egészségfejlesztési stratégiát és tervet,
  • reprezentatív életmódkutatást,

 

Az alábbi területekre kiemelt hangsúlyt fektetünk:

  • Lakosságot megmozgató társadalom egészségügyi rendezvények (Egészségnapok, Egészség - hetek , konferenciák, szakmai napok…)
  • Iskolai egészségfejlesztési programok (pl: Hozd a Formád, Hefele program…)
  • Szenvedélybetegségek megelőzése. ( alkohol, drog, játék…)

 

Segítőinkkel, partereinkkel együtt a helyi társadalomegészségügyi megmozdulások aktív részesei vagyunk immár több mint 20 esztendő óta.