Szolnoki Tagszervezet

Bemutatkozás

Szolnok

 

Szolnok az Alföld közepén, Budapesttől mindössze 100 km-re, a Tisza partján, a Zagyva torkolatánál fekszik. Lakónépessége jelenleg 71.752 fő.

Szolnok Megyei Jogú Város 2007-ben csatlakozott az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségéhez. A város 2005 óta rendelkezik Egészségügyi Szakmai Programmal, melynek célkitűzései szorosan illeszkednek az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének Programjához.

A város vezetése az alábbi prioritásokat fogalmazta meg az egészségmegőrzésre, betegség megelőzésre vonatkozóan:

  • A tudatosabb egészségmagatartás kialakításának kezdeményezése az óvodáskortól kezdve.
  • Egy tudatosabb életmódvezetés preventív szempontú szükségességének felismertetése.
  • Fel kívánja hívni a lakosság figyelmét az egészségmegőrzéshez szükséges helyes táplálkozás, testmozgás és életvezetés fontosságára.

Mindezen célok megvalósulása érdekében az alábbi programokat, rendezvényeket biztosítjuk a lakosság számára:

  • 2007 óta minden év tavaszán megrendezésre kerül a Tiszta Szívvel Szolnokért ingyenes lakossági szűrőprogram. A rendezvény több helyszínen, a város minden részét lefedve kerül megrendezésre, ezáltal a lakosság számára könnyen megközelíthető. A résztvevők körében olyannyira népszerű ez az egy hetes tavaszi szűrőhét, hogy 2018-ig több mint 43.000 vizsgálatot végeztek el a szűrővizsgálatot végző szakemberek.
  • 2011-től minden év őszén megrendezésre kerül a Családi Egészségnap a városi Sportcsarnokban, melyen a résztvevő családok minden tagja kortól és nemtől függetlenül megtalálhatja a számára legmegfelelőbb programot. A rendezvényen családi programokkal, szűrővizsgálatokkal, véradással, színpadi és kis termi mozgásprogramokkal, talpmasszázzsal, mentálhigiénés és életmód tanácsadással várjuk a résztvevőket. A program rendkívül népszerű a szolnokiak körében, hiszen a nap folyamán rendszerint 1500-2000 fő jelenik meg.
  • A gyermekek szemléletformálása céljából 2006 óta minden évben megrendezésre kerül a Korosztályos Egészségnevelési Verseny, melynek városi fordulóján - az általános iskolák felső tagozatos diákjai közül - közel 500 diák mérheti össze tudását egészségmegőrzés témakörben. Mindemellett minden iskolában jelen vannak különböző iskolai egészségfejlesztő programok, egészségnapok.
  • A „Családbarát Szolnok” program, az Ifjúsági koncepció, valamint a városi Drogstratégia aktív végrehajtása segíti az egységes szemléletű egészségtudatos magatartás kialakítását.
  • Városunk 2008-tól működteti komplex méhnyakrák megelőző programját, melynek keretében térítésmentesen biztosította a szolnoki lakhellyel rendelkező 13 éves lányoknak a méhnyakrák elleni teljes védőoltási sorozatot. Tekintettel arra, hogy a védőoltás integrálásra került az országos oltási rendszerbe, 2015-ben a város vezetése a szakemberekkel történt konzultációt követően úgy döntött, hogy forrást biztosít a koraszülött és kis súlyú újszülött gyermekek térítésmentes Rotavírus elleni védőoltására.
  • Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának szervezésében évek óta sikerrel működik a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája, ahol többek között egészségvédelemmel, szociális ellátással, lelki egészséggel kapcsolatos témákban tájékozódhatnak az idősebb korosztály képviselői, mely tudást így hatékonyabban tudják beépíteni a mindennapi egészségszemléletükbe.
  • Kiemelt jelentőséggel bír a fiatalok felkészítése különböző vészhelyzetekre. Ezért Önkormányzatunk a közoktatási intézményekkel és az Országos Mentőszolgálattal együttműködve a 2017/2018-as tanévtől elsősegély-nyújtási alapismereteket elsajátító képzést biztosít a városban tanuló 9. évfolyamos középiskolás diákok számára, melyet a mentőszolgálat munkatársai vezetnek.

A városi szemléletformálás terén számos intézmény és civil szervezet aktív közreműködésére támaszkodhatunk.