Szigetszentmiklós Egészséges Városért Közalapítvány

Bemutatkozás


Szigetszentmiklós a főváros agglomerációs övezetében, Budapest központjától 20 km távolságra, Csepel-sziget északi részén helyezkedik el. Városunkat csaknem 40 ezren lakják, így az agglomeráció déli szektorának egyik legnagyobb települése. Az országos tendenciáktól eltérően többségben van a fiatal és a középkorú lakosság.

Szigetszentmiklós elsősorban Budapest közelségének, valamint az idetelepült ipari létesítményeknek köszönheti várossá fejlődését. A főváros mindössze 10 km-re található, mely az M0-s út segítségével autóval, a H6-os Hévnek köszönhetően pedig tömegközlekedéssel is könnyen elérhető. A munkalehetőségek születésével, valamint a sport-és kulturális élet fejlődésével az alvóváros titulus immár a múlté. Számos sportegyesület és civil szervezet működik a városban, melyek aktív tevékenységükkel gazdagítják életünket. Az apróságok fejlődését bölcsődéink és óvodáink biztosítják, a nagyobbak az általános iskoláinkban sajátíthatják el az alapokat, a kamaszokat pedig gimnáziumainkban készítjük fel a felsőoktatási intézményekben töltendő időszakra. Legfőbb célkitűzésünk Szigetszentmiklós folyamatos fejlesztése, környezeti adottságainak optimális kiaknázása, lakóink életének megkönnyítése, a hétköznapok boldogabbá tétele.

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata 2003-ban csatlakozott az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez és megalapította a Szigetszentmiklós Egészséges Városért Közalapítványt, melynek székhelye a Polgármesteri Hivatal (Szigetszentmiklós, Kossuth L. u. 2.) A Közalapítvány a tevékenysége során a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 8. §. /1/ bekezdésében megfogalmazott közfeladatok részét látja el. „A települési önkormányzat feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen: a településfejlesztés, az épített és természeti környezet védelme, …a köztisztaság és a településtisztaság biztosítása; az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek- és ifjúsági feladatokról való gondoskodás; a közösségi tér biztosítása; az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése. Működési területe: Szigetszentmiklós Város és környéke.

A város elhelyezkedéséből adódóan releváns szerepet tölt be az ingatlanpiacon, keresettek a lakó- és üzleti célú ingatlanok. A város hagyományos belterületén nincs környezetszennyező és elavult ipari technológia, az ipari parkban is csak korszerű gazdasági tevékenység folyik.

A Duna közelsége, valamint a régió kivételes természeti adottságai, élővilága (pl. soroksári úszóláp) nagyban hozzájárul a víz és a levegő minőségéhez. Szigetszentmiklósnak ma is nagy vonzereje a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág. Ez a nádasokkal benőtt parti nyaralóhely kedvelt a horgászok és a vízi sportolók körében. Itt gyönyörködhetünk a természet csodáiban. A természetvédők harcos kiállása eredményeképpen a közeli úszólápon még ritka orchideafajok is élnek.

Jelenleg készül a Csepel-szigeti gerincút Halásztelki-ágának teljes autópálya csomóponttá fejlesztése, mellyel 3 db csomópont áll majd rendelkezésre az M0 autóútra való csatlakozásra. Az M0 autóút mellett az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult a Leshegyi kereskedelmi és szolgáltató övezet.

A város közösségi közlekedésének legfontosabb eleme MÁV-HÉV Zrt. által üzemeltetett, Budapest-Ráckeve vonalon közlekedő HÉV, amely csúcsidőben 15, napközben 20 percenként jár, valamint a BKK több autóbuszjárata is érinti a települést.

A város közösségi életét jelentősen befolyásoló, alakító intézmény a Városi Könyvtár és a Közösségi Ház. A Városi Galériában helyi és országos hírű művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A Szabacsi nap a település összetartozását jelképező hagyományőrző eseménye. Szigetszentmiklós legősibb, István király idejéből származó település részén, Szabacson rendezik meg.

A város történelmi emlékeit őrzi a Helytörténeti Gyűjtemény és az Ádám Jenő Emlékház. Egyetlen ipartörténeti műemléke a városnak a Lakihegyi Rádió-adótorony, amely érdekes rácsos tartórendszerével, 314 méter magasságával a század első felének bravúros technikai újdonsága volt Európában.

Az idegenforgalmi és turisztikai élet fellendülése jellemző a városra az önkormányzat 7 országgal kötött testvérszerződést. Az iskolák az idegen nyelvek gyakorlásához szintén több külföldi kapcsolatot ápolnak.

Városunk a Csepel-szigeti kistérség meghatározó városa lett, melynek lakói szívesen látják az idelátogató vendégeket.