Egészséges Városért Alapítvány Pécs

Egészség Világnapja 2017: Depresszió

2017. április 7.

 

Az Egészség Világnapja

2017. április 7.

Depresszió: Beszéljünk róla

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját, 1948-as megalakulására emlékezve. Az Egészség Világnapja egy globális kampány, amely egy-egy olyan egészséghez kapcsolódó kihívásra fókuszál, melynek globális hatása, jelentősége van.


Az Egészség Világnapjának témája 2017-ben: a depresszió.

Depresszióval küzdő emberek minden életkorban, minden életszakaszban, minden országban találhatók. A depresszió mentális problémákat okoz és befolyásolja azt a képességünket, hogy akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységeket is elvégezzük, és sokszor pusztító következményekkel jár a családi és baráti kapcsolatokra, valamint a munkavégzési képességre. Legrosszabb esetben a depresszió öngyilkossághoz is vezethet, amely jelenleg a második vezető halálok a 14-29 évesek körében.
A depresszió azonban megelőzhető és kezelhető! A jobb megértése annak, hogy mi is a depresszió, hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető, segít a betegséggel kapcsolatos előítéletek, megbélyegzés csökkentésében, mely által növekszik a segítséget kérők száma.

A kampány fő célja, hogy minél több depresszióval küzdő ember kérjen és kapjon segítséget.

Mi a depresszió?
A depresszió egy betegség, amelyet állandósult szomorúság és az érdeklődés elvesztése jellemez olyan tevékenységek iránt is, melyeket általában szeret az illető, valamint a hétköznapi tevékenységek elvégzésére való képtelenség, mely legalább két hete fennáll. Emellett a depressziós embereknél általában a következő tünetek is megfigyelhetők: fáradtság, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, alvászavarok, idegesség, csökkenő figyelem, határozatlanság, nyugtalanság, értéktelenség érzése, bűntudat, reménytelenség, önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok.

A kampány középpontjában a depresszióról való beszélgetés fontossága áll, mint a felépülés létfontosságú összetevője.
A mentális betegségeket, így a depressziót is, övező tévhitek és megbélyegzés súlyos akadályai annak, hogy az emberek segítséget merjenek kérni. Beszélni a depresszióról – akár egy családtaggal, baráttal, vagy szakemberrel; nagyobb csoportokban, például iskolában, munkahelyeken, egyéb közösségekben; akár a nyilvánosság bevonásával, a médiában, blogokban, közösségi médiában – segít lebontani az előítéleteket, így több ember mer majd segítséget kérni.

Üzenetek:

 • A depresszió egy gyakori mentális probléma; depresszióval küzdő emberek minden életkorban, minden életszakaszban, minden országban találhatók.
 • A depresszió kialakulásának kockázatát növeli a szegénység, a munkanélküliség, bizonyos életesemények, mint például egy szeretett személy halála vagy egy párkapcsolat felbomlása, fizikai betegség, alkohol és droghasználat következtében kialakult problémák.
 • A depresszió mentális problémákat okoz és befolyásolja azt a képességünket, hogy akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységeket is elvégezzük, és sokszor pusztító következményekkel jár a családi és baráti kapcsolatokra, valamint a munkavégzési képességre.
 • A kezeletlen depresszió megakadályozhatja az embereket a munkában, családi és közösségi életben való részvételben.
 • Legrosszabb esetben a depresszió öngyilkossághoz vezethet.
 • A depresszió hatékonyan megelőzhető és kezelhető. A kezelés általában terápiából, vagy gyógyszeres kezelésből, vagy ezek kombinációjából áll.
 • A depresszióval kapcsolatos előítéletek és megbélyegzés leküzdése eredményeként több ember kaphat segítséget.
 • Beszélgetni egy olyan emberrel, akiben megbízunk, az első lépcső lehet a depresszióból való felépülés irányába.

Forrás:
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/campaign-essentials/en/
További információ a világnapról:
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/en/

 

Magyarországi adatok:

 • A felnőtt lakosság közel 20 százaléka életében legalább egy súlyos (major) depresszión átesik, és minden adott évben a népesség 6-8 százaléka, illetve minden adott hónapban pedig 3-5 százaléka szenved major depresszióban.
 • A depressziós betegek jelentős hányada (fele, kétharmada) nem fordul orvoshoz vagy pszichológushoz panaszaival, mivel a betegek (és a hozzátartozók) nem is gondolják, hogy gyógyítható állapotról, illetve betegségről van szó.
 • A súlyos, kezeletlen depressziósok kb. hatoda öngyilkosságban hal meg, és a befejezett öngyilkosságok 60-65 százalékát major depresszió alatt követik el.
 • Magyarországon évente 25-30 ezer öngyilkossági kísérlet van.
 • Magyarországon naponta átlagosan heten követnek el öngyilkosságot.
 • Magyarországon az öngyilkosságok száma 1987. óta csökkenőben van. Míg 2011-ben 2422 ember halt meg öngyilkosságban Magyarországon, addig a KSH adatai szerint 2013-ban 2093-an.
 • Az öngyilkossági kísérletek többségét nők követik el, de a befejezett, sikerült öngyilkosságokat a férfiak.

Forrás:
http://stressz.blog.hu/2014/08/13/depresszio_ongyilkossag_tenyek
http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/teacutenyek-az-oumlngyilkossaacutegroacutel.html


vissza