Egészséges Városért Alapítvány Pécs

Egészség Világnapja 2016: Diabétesz

2016. április 7.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját, 1948-as megalakulására emlékezve.

Az Egészség Világnapja egy globális kampány, amely egy-egy olyan egészséghez kapcsolódó kihívásra fókuszál, melynek globális hatása,

jelentősége van.

 

2016-ban az Egészség Világnapjának témája a diabétesz.

 

 

 

A cukorbetegség (diabétesz) 2008-ban kb. 347 millió embert érintett a világon. A cukorbetegek száma növekszik, főként az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

2012-ben a cukorbetegség volt közel 1,5 millió halál közvetlen okozója, melyek közül több, mint 80% az alacsony és közepes jövedelmű országokban következett be. A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség 2030-ra a 7. vezető halálok lesz a világon.

A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, melyet okozhat az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy az, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a termelődött inzulint. Az inzulin egy olyan hormon, amely a vér cukor szintjét szabályozza, energiát adva a testnek, amely szükséges a működéséhez. Ha a cukor nem jut be a sejtekbe, hogy energiát termeljen, a vérben felhalmozódva káros szintre emelkedik.

 

A cukorbetegségnek két fő típusa van. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén nem termelődik inzulin, így annak külső pótlása szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség esetén (mely az összes eset kb. 90%-át jelenti) a termelődött inzulin mennyisége nem elegendő vagy nem tudja a szervezet megfelelően felhasználni. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők általában túlsúlyosak és mozgás szegény életmódot folytatnak, mindkét állapot megemeli az egyén inzulin igényét.

Idővel a magas vércukorszint komoly szövődményeket okozhat a test minden fontos szervrendszerében, szívinfarktust, stroke-ot, idegrendszeri károsodást, veseelégtelenséget, vakságot, impotenciát, és olyan fertőzéseket okozhat, melyek amputációhoz vezethetnek.

 

Adatok:

-        2014-ben a cukorbetegség előfordulása világszerte kb. 9% volt a felnőtt (18 év feletti) lakosság körében.

-        2012-ben, kb. 1,5 millió halál okozója volt közvetlenül a cukorbetegség.

-        A cukorbetegség miatti halálozások több, mint 80%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban következett be.

-        A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség a 7. vezető halálok lesz 2030-ra.

-        Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása, a dohányzás mellőzése megelőzheti vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

 

 

 

Hogyan csökkenthetőek a cukorbetegség veszélyei?

 

Megelőzés

Egyszerű életmódbeli szokások kimutathatóan hatékonyak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kialakulásának késleltetésében. A 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése érdekében javasolt:

-        az egészséges testsúly elérése és megtartása

-        a fizikai aktivitás – legalább 30 perces rendszeres, közepes intenzitású testmozgás, lehetőleg naponta

-        egészséges táplálkozás – 3-5 adag gyümölcs és zöldség naponta, a cukor és a telített zsírok bevitelének csökkentése

-        a dohányzás mellőzése – a dohányzás növeli a szívérrendszeri megbetegedések kockázatát

 

Forrás: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2016/event/en/

 

 

Az Egészség Világnapjának korábbi témái az elmúlt néhány évből:

 

 

2015:   Élelmiszerbiztonság

„A termőföldtől az asztalig tegyük biztonságossá az élelmiszereket”

2014:   Vektoreredetű megbetegedések „Kis csípés – nagy veszély”

2013:   A magas vérnyomás veszélyei és kockázata

2012:   Idősödés és egészség „A jó egészség éveket ad az élethez”

2011:   Küzdelem az antibiotikum rezisztencia ellen

„Ha ma nem cselekszünk, holnap nem tudunk gyógyítani”

2010:   Urbanizáció és egészség „Tegyük egészségesebbé a városokat”

 

 

Forrás: http://www.who.int/world-health-day/previous/en/


vissza