Egészséges Városért Alapítvány Pécs

Egészség Világnapja 2015: Élelmiszerbiztonság

2015. április 7.

„A termőföldtől az asztalig tegyük biztonságossá az élelmiszereket”

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját, 1948-as megalakulására emlékezve. Az Egészség Világnapja egy globális kampány, amely egy-egy olyan egészséghez kapcsolódó kihívásra fókuszál, melynek globális hatása, jelentősége van.

 

2015-ben az élelmiszerbiztonságra szeretnék felhívni a figyelmet.

Az élelmiszerellátás szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. A nem biztonságos élelmiszerek számos egészségi problémához vezethetnek.

Az élelmiszereredetű megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, az élelmiszer-előállító vállalkozásoknál és magánháztartásokban egyaránt, mely egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

 

A kampány két fő célja:

-        A kormányok ösztönzése az élelmiszerbiztonság fejlesztésére közösségi tudatformáló kampányokon keresztül, és hogy hívják fel a figyelmet ezen a területen működő egyéb kampányaikra

-        A fogyasztók ösztönzése, hogy meggyőződjenek arról, hogy a tányérjukra kerülő ételek biztonságosak (kérdezzenek, ellenőrizzék a címkéket, kövessék a higiéniai útmutatásokat)

 

Háttér

 

A nem biztonságos élelmiszerek körülbelül 2 millió ember – közöttük sok gyermek – halálában játszanak szerepet évente. Az élelmiszerek veszélyes baktériumokat, vírusokat, parazitákat és kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek több mint 200 betegségért felelősek, az egyszerű hasmenéstől a rákos megbetegedésekig.

Az élelmiszer előállításban, elosztásban és fogyasztásban bekövetkező változások újabb és újabb veszélyek felbukkanását okozzák. A környezet megváltozása, új kórokozók felbukkanása, antimikrobiális rezisztencia – mind új kihívásokat jelentenek a nemzeti élelmiszerbiztonsági rendszereknek. Az utazások és a kereskedelem növekedése növeli a fertőzések nemzetközi terjedésének lehetőségét.

 

Nem biztonságos élelmiszer például a nem hő-kezelt állati eredetű étel, az ürülékkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek, a tengeri biotoxinokat tartalmazó rákfélék és kagylók. Az élelmiszereredetű betegségek leggyakoribb okai:

-        baktériumok

-        vírusok

-        paraziták

-        prionok (fehérjetermészetű fertőző ágensek, pl. szarvasmarhák szivacsos agyvelő-elfajulása)

-        kémiai szennyeződések (természetesen előforduló és emberek által okozott)

 

Az élelmiszerellátás növekvő globalizációja miatt az országokban működő és az országok közötti élelmiszerbiztonsági rendszerek megerősítése egyre fontosabb. A WHO ezért a 2015. évi Egészség Világnapja témájának az élelmiszerbiztonság fejlesztését választotta, a termőföldtől az asztalig – és az összes köztes állomáson.

A 2015. évi Egészség Világnapja lehetőséget biztosít, hogy felhívjuk a különböző döntéshozói szektorok, a termelők, a feldolgozók, a kereskedők, a népegészségügyi szakemberek és a fogyasztók figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, és tudatosítsuk saját szerepüket és felelősségüket az élelmiszer előállítási láncban.

Az élelmiszerbiztonság közös felelősségünk. Az élelmiszer előállítás minden lánca fontos – a termelők, a feldolgozók, a kereskedők, és a vásárlók.

 

A WHO 5 pontos praktikus útmutatója az élelmiszerek biztonságos kezelésére és elkészítésére.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kisfilmje az élelmiszerbiztonságról megtekinthető itt.

 

A 2015. évi Egészség Világnapja üzenetei . . .

 

 . . . a döntéshozók részére

 

Szerepeljen az élelmiszerbiztonság a fő prioritások között.

 

Integrálják az élelmiszerbiztonságot a tágabb élelmiszerpolitikába.

-        Integrálják az élelmiszerbiztonságot a táplálkozási és élelmiszerbiztonsági politikákba és programokba.

 

Építsenek bizalmat megbízható és átlátható kommunikáción keresztül.

-        Biztosítsák az átlátható kommunikációt a kockázatbecslők, kockázatkezelők és kockázat kommunikátorok között.

-        Segítsék elő az élelmiszerbiztonsági ügyek tudatosságát és megértését a lakosság körében.

-        Tervezzenek az élelmiszerrel foglalkozókat és a fogyasztókat célzó oktatási kampányokat.

 

Segítsék elő a multiszektoriális együttműködést a fenntartható és tartós élelmiszer-rendszerek elérése érdekében.

-        Segítsék elő az élelmiszerhez kapcsolódó különböző szektorok (mezőgazdaság, egészség, állategészségügy, kereskedelem, turizmus, stb.) közötti szoros együttműködést, az élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése, kontrollja és reagálása megerősítése érdekében.

-        Segítsék elő minden érdekelt megfelelő bevonását.

-        Építsenek hálózatokat, melyek felkészültek az élelmiszerbiztonsági vészhelyzetek hatékony kezelésére.

 

Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan.

-        Az élelmiszerellátás globális, adott helyen előállított élelmiszer a világ másik felén is eladásra kerülhet.

-        Egy ország megerősített élelmiszerbiztonsági rendszere pozitívan befolyásolja más országok élelmiszerbiztonságát.

-        Használjuk a globális hálózatokat (pl. INFOSAN) a hatékony kommunikáció érdekében, nemzetközi élelmiszerbiztonsági vészhelyzetek esetén.

 

 

. . . a fogyasztók részére

 

Informálódjunk! Mennyit tudunk az élelmiszereinkről?

-        Olvassuk el a megvásárolandó és elkészítendő élelmiszerek címkéit.

-        Szerezzünk ismereteket régiónk veszélyes mikrobiológiai és kémiai anyagairól.

-        Tanuljuk meg, hogyan kell elkészíteni olyan élelmiszereket, amelyek veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően kezelik őket. (pl. csirke, manióka, stb.)

-        Tanuljuk meg, hogyan kell más kultúrák ételeit elkészíteni és tárolni, melyeket nem ismerünk. (pl. sushi)

 

Kezeljük és tároljuk megfelelően az élelmiszereket.

-        Használjuk a WHO 5 pontos útmutatóját az élelmiszerek kezeléséről és elkészítéséről. (tisztaság, nyers és készételek elkülönítése, megfelelő hőkezelés, megfelelő tárolás, biztonságos víz és nyersanyagok)

-        Kerüljük az ételek túlfőzését sütés, grillezés alkalmával, mivel ezek az eljárások mérgező anyagokat termelhetnek.

-        A konyhában tárolt vegyi anyagokat biztonságosan tároljuk.

-        Nem használjuk ételek tárolására azokat a flakonokat, dobozokat, tartókat, melyekben korábban vegyi anyagok voltak.

-        Kezeljük biztonságosan az élelmiszereket, amikor piacon értékesítjük őket.

-        Alkalmazzuk a WHO biztonságosabb gyümölcs- és zöldségtermesztésről szóló 5 pontos útmutatóját a mikrobiológiai szennyeződések csökkentése érdekében, ha családunknak vagy a közösségnek gyümölcsöt vagy zöldséget termelünk. (megfelelő személyi higiénia, az állati ürülék szennyeződésétől védő területek, kezelt trágya használata, az öntözővízből eredő kockázatok felmérése és kezelése, a betakarító és tároló eszközök tisztán és szárazon tartása)

 

Tanítsunk egészséget elősegítő gyakorlatokat a közösségünk tagjainak.

-        Válasszunk biztonságosan, bölcsen.

-        Fordítsunk különös figyelmet várandós kismamák, gyermekek, idősek vagy beteg, legyengült szervezetű egyének részére készített ételeknél.

-        Ha utcai árusnál vagy szállodai büfékben, éttermekben vásárolt ételt fogyasztunk, győződjünk meg arról, hogy a készétel nem került kapcsolatba a nyers élelmiszerekkel, melyek megfertőzhetik.

-        Győződjünk meg róla, hogy az élelmiszert, amelyet elfogyasztunk megfelelő higiéniás feltételek között készítették el és tárolták. (tisztaság, megfelelő hőkezelés, megfelelő hőmérsékleten való tárolás, pl. forrón való feltálalás vagy jégen való tálalás)

-        Nyers hús, csirke, hal, rákfélék és kagylók vásárlásakor ne keverjük őket az egyéb megvásárolt élelmiszerekkel, szállítsuk őket külön kosárban, szatyorban.

 

Élvezzük az ételek elfogyasztását.

-        Legyen az élelmiszerbiztonság első számú prioritás, hogy megelőzzük az élelmiszereredetű betegségeket, hogy megvédjük a családunk és közösségünk egészségét, és hogy biztosak lehessünk az elfogyasztott élelmiszerek biztonságosságában.

-        Biztonságos, tápláló, egészséges élelmiszerek fogyasztása biztosítja a megfelelő energiát az egészséges és aktív élet élvezetéhez.

-        Az étkezés összehozza az embereket, társaságokat. Biztonságos, egészséges, tápláló ételekkel ünnepeljünk.

-        Az élelmiszereken keresztül tanulhatunk más kultúrákról, új tapasztalatokat szerezhetünk és megszerettethet velünk más kultúrákat.

-        Az élelmiszerek, a főzés, az étkezés központi szerepet játszanak minden kultúrában.

 

 

Forrás:

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/en/

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/campaign-toolkit.pdf?ua=1

http://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/en/5keys_en.pdf?ua=1

 

 

Az Egészség Világnapjának néhány korábbi témája:

 

2014:   Vektoreredetű megbetegedések „Kis csípés – nagy veszély”

2013:   A magas vérnyomás veszélyei és kockázata

2012:   Idősödés és egészség „A jó egészség éveket ad az élethez”

2011:   Küzdelem az antibiotikum rezisztencia ellen

„Ha ma nem cselekszünk, holnap nem tudunk gyógyítani”

2010:   Urbanizáció és egészség „Tegyük egészségesebbé a városokat”

 

 Forrás:

http://www.who.int/world-health-day/previous/en/

 

 


vissza