Egészséges Városért Alapítvány Pécs

Dohányzásmentes Világnap

2013. május 31.

Dohányzásmentes Világnap

2013. május 31.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai 1987-ben alkották meg a Dohányzásmentes Világnapot, melyet 1988-óta minden évben május 31-én tartanak meg.

A Dohányzásmentes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzással összefüggő egészségi kockázatokra és a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását célzó hatékony szabályozásokra.

 

2013-ban a Dohányzásmentes Világnap témája: a dohánytermékek reklámozásának és promóciójának, valamint a dohányipar általi szponzoráció betiltása.

 

A dohányzás az a legkönnyebben megelőzhető haláloki tényező a világon, amely jelenleg minden 10 emberből egy haláláért felelős, évente közel 6 millió embert öl meg, amelyből 600 000 nem dohányzó a passzív dohányzás következtében hal meg.

Abban az esetben, ha nem cselekszünk, ez a járvány évente több mint 8 millió embert fog megölni 2030-ig.

 

Magyarországon a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012.01.01-től hatályba lépett módosítása alapján a közforgalmú intézményekben (közoktatási intézmény, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény, egészségügyi szolgáltató), zárt légtérben és az intézmény területén nyílt légtérben is tilos a dohányzás! Ezzel Magyarország azon országok közé tartozik, melyek a legátfogóbb rendelkezéseket hozták a nemdohányzók védelme érdekében. 

A magyarországi dohánytermékek reklámozásával, promóciójával és szponzorálásával kapcsolatos szabályozás összhangban van az Európai Parlament és Tanács 2003/33/EK irányelvével, valamint a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének ajánlásaival.

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 19-20. §-a kimondja, hogy tilos a dohánytermékek közvetlen és közvetett reklámja.

 

Korábbi évek témái:

2012: A dohányipari befolyásolás

2011: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye

2010: Dohánymarketing – célpontban a nők

2009: Képes egészségvédő feliratok

2008: A dohányzásmentes ifjúságért!

 

Forrás:

http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2013/en/index.html

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/dohanyzasmentes-vilagnap


vissza