Mosonmagyaróvári Tagszervezet

Bemutatkozás


Bemutatkozás

Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál, az osztrák és a szlovák határtól 15 km-re, az M1-es autópálya mellett fekszik. Természeti szépségekben és építészeti örökségekben gazdag település. A kacskaringós Lajta folyó átszeli hangulatos utcáit, partja mentén kávézók, éttermek csalogatnak. Őshonos fák díszítik a Wittmann Parkot, közelében a Várral és Vár-tóval. A magyaróvári belvárosban a látogatók nemcsak a muzeális emlékeket fedezhetik fel, hanem kipróbálhatják az éttermek adta kulináris élvezeteket is. A mosoni piac szigetközi portékákkal fogadja a turistákat. Onnan csak pár lépés a Futura, mely minden korosztály számára remek szórakozási lehetőséget kínál. Az aktív sportolás kedvelői is jól érezhetik magukat, akár a Mosoni-Dunán kajakoznak, akár kerékpáron járják körbe Mosonmagyaróvárt.

A város meghatározó turisztikai vonzereje a termálfürdő, gyógyvizét mozgásszervi, idült gyulladásos, gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmazzák. Az egész évben nyitva tartó fürdő vize elismert gyógyvíz, mely besorolása szerint Európa öt, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik, alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz, amely tetemes jodidiont és sok oldott sót tartalmaz. Jövőbeni célunk, hogy a gyógyvízre alapozva, mint természetes gyógytényezőre, Mosonmagyaróvárt gyógyhellyé nyilvánítsák, amely az Önkormányzat és a Termálfürdő együttműködésével valósulhat meg.


Az egészség felértékelődése olyan nemzetközi jelenség, amelyhez az egészség megőrzésére, az egészségi állapot javítására fordított figyelem és költés folyamatos növekedése társul. A turisták egy része már ma is azért érkezik Mosonmagyaróvárra, hogy a gyógyvízre épülő fürdőben pihenjen, feltöltődjön, kikapcsolódjon. Az „egészségturisták” másik csoportja fogorvosi kezelésre érkezik, de emellett gyakran más szolgáltatásokat is igénybe vesznek itt tartózkodásuk alatt (szépészeti, kozmetológiai beavatkozások, masszázs).

Az idősebb korosztályokra építő balneológi mellett kiemelt cél a fiatal- és középkorúak számára a sportkultúra fejlesztése. A szabadidős tevékenységek ösztönzése keretében kiemelt fontosságú a tömegsport ösztönzése, feltételeinek megteremtése, amely a lakosság egészségi állapotának javításában is fontos szerepet tölthet be. Fontos, hogy a városban többfunkciós sportlétesítmények szolgálják ki a lakosság igényeit. A lakosság egészségmegőrzése érdekében a szabadidősport fejlesztésével a polgárok széles rétegeit kell motiválni az egészséges életforma kialakítására.

Az Első Mosonmagyaróvári Torna Egylet 1904 részben állami, és részben önkormányzati támogatással a mosonmagyaróvári Wittmann Antal parkban rekrációs központot hoz létre, a sporttelep további fejlesztése érdekében, sportolók egészségének megőrzése érdekében.


Prevenció, egészségfejlesztés céljából Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a helyi civil szervezetek támogatásával és együttműködésével az aktív korúaknak, valamint az idősebb korosztály részére szervez programokat, amelyek elsősorban egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadások, előadások és célzott szűrések. A város a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a káros szenvedélyekről való leszokás segítésére fordít kiemelt figyelmet. Fontosnak tartjuk a fizikai aktivitás népszerűsítését, a sport és rekreációs tevékenységek végzéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések elősegítését.

A Mosonmagyaróváron és környékén élők jó életminőségéhez hozzátartozik a megfelelő színvonalú humán szolgáltatások (egészségügy, szociális és gyermekjóléti ellátás, oktatás-nevelés, közigazgatás) elérhetősége. A lakosság egészségi állapotának javításában a korszerű egészségügyi alap- és szakellátás biztosítása mellett kiemelt szerepet kell kapnia a prevenciónak (megelőzés, szűrés, tájékoztatás, egészséges életmód terjesztése), az aktív egészségmegőrző programoknak, valamint a mentális egészséggel kapcsolatos rendezvényeknek.