Egészséges Vásárhelyért Program

Bemutatkozás

A tíz évre szóló Egészséges Vásárhely Programot (EVP) 2008 januárjában egyhangúan fogadta el a város közgyűlése, és mintegy 170 millió forintot különített el a program 2008-as elindítására.

Az EVP már rövidtávon javulást hozhat a vásárhelyiek egészségi állapotában, hosszú távon pedig megalapozhatja egy egészségesebb, élhetőbb város kialakulását. Átfogóan foglalkozik a betegségek felderítésével és megelőzésével, az egészség megőrzésével. Az EVP minden vásárhelyinek lehetőséget teremt az egészséges életmód megtanulására, a betegségek megelőzésére és kiszűrésére, valamint az egészségfejlesztésre.

Az önkormányzat és az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet által kidolgozott 2 éve működő program eddigi eredményeit és továbbfejlesztését a városvezetés és a vásárhelyi polgárok összefogása tette és teszi lehetővé: egészségügyi és szociális ellátó rendszer, oktatási intézmények, rendőrség, helyi média, vállalatok, sportegyesületek és sportlétesítmények, civil szféra.

A program senkitől sem követel lehetetlent: mindenki részt vehet benne, saját döntése, saját lehetőségei és meggyőződése szerint.

 

Miért van szükség az EVP-re?

A magyar népesség egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint azt az ország gazdasági-társadalmi fejlettsége indokolná, amiért döntően a szív– és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatos betegségek felelősek.

A vezető halálokot Magyarországon a szív– és érrendszeri betegségek jelentik, különösen szembetűnő az EU15 országokat háromszorosan meghaladó korai halálozás. Hódmezővásárhelyen a 20-64 éves korosztályban a férfiaknál a vezető, a nőknél a daganatos betegségek után a második leggyakoribb halálokot a szív– és érrendszeri betegségek jelentik.

Magyarországon a daganatos betegségek okozta halálozás az európai régió országai között a legmagasabb (Európai Egészség Atlasz): az Állami Számvevőszék 2008. évi jelentése szerint hazánkban évente mintegy 32 ezer ember rosszindulatú daganatos betegség következtében hal meg. A vásárhelyi nők tüdőrák okozta korai halálozása 35 százalékkal meghaladja az országos átlagot, más daganatos betegségek okozta halálozás nem tér el számottevően az országos átlagtól (KSH).

A Nemzeti Népegészségügyi Program 10 éves időtávban kívánja kiterjeszteni a rokkantságmentes életéveket és meghosszabbítani a születéskor várható átlagos élettartamot Magyarországon, a nagy népbetegségek okozta megbetegedések és halálozás csökkentésével.

Ennek megfelelően az EVP is egy 10 éves népegészségügyi program és hosszú távon kívánja csökkenteni a szív– és érrendszerei és daganatos betegségek okozta halálozást Hódmezővásárhelyen.

Azonban az egészséges életmóddal kapcsolatos szokásainkon és a szűrővizsgálatokban történő részvételben már sokkal hamarabb előrelépést lehet és kell elérni, ebben pedig a vásárhelyiek maguk tehetnek a legtöbbet.

 

Az EVP négy programelemmel kívánja elérni Vásárhely lakosait:

  • A gyermekeknek és fiataloknak szóló programok kiemelt figyelmet fordítanak a mindennapos testnevelésre, a túlsúly megelőzésére és a túlsúlyos gyermekek kezelésére, a dohányzás megelőzésére és visszaszorítására, a drogprevencióra, a személyiség fejlesztésére, a szükséges védőoltásokra, valamint az egészségtan iskolai oktatására.
  • Az aktív korúaknak szóló elem a férfiak és nők szűrésére, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a dohányzásról való leszokás segítésére fordít kiemelt figyelmet.
  • Az időseknek szóló program középpontjában az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadás és célzott szűrések állnak.
  • Valamennyi korosztály esetében kiemelt cél a szív és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok kockázatának csökkentése és a lelki egészség megőrzése.