Egészséges Vásárhelyért Program

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Hódmezővásárhely Csongrád-Csanád megyében elsőként csatlakozott a WHO Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez 2009 márciusában. A szövetségnek eddig 22 tagja volt: az újonnan csatlakozott Hódmezővásárhely egyrészről közép- és hosszú távú egészségpolitikai stratégiájának kidolgozásában épít a WHO Egészséges Városok irányelveire és hasznosíthatja a projektben résztvevő városok tapasztalatait.

A városban az egészségfejlesztő, illetve egészségnevelő tevékenységet legfőképp az EVP- Egészségfejlesztési Iroda végzi, rendezvényeihez teret és támogatást nyújt az önkormányzat. Nem elhanyagolható programok a minden évben megszervezett városi egészségnapok sem.

Az infrastruktúra alakításában szintén szerepet játszik az élhető környezet kialakításának szempontja. Ennek fényében kerékpárút bővítések, parkok, sétányok telepítése, javítása történt meg.

Okos zebra létrehozásával, a játszóterek felújításával igyekszik az önkormányzat a lakosság hétköznapjainak könnyítésén.

EFI rövid bemutatása

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) Hódmezővásárhely tízéves népegészségügyi programja, melyet Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban hozott létre. 2014 óta EVP-Egészségfejlesztési Iroda néven működik tovább.

Célja, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a lakosság egészségmegőrzése, a betegségek megelőzése, valamint az egészséges életmódra való ösztönzés, így javítva hosszú távon az ellátási területén élők általános egészségi állapotát.

Az EVP- Egészségfejlesztési Iroda együttműködő partnereikkel számos lehetőséget és szolgáltatást biztosít a Hódmezővásárhelyen és a környékben élők számára az egészségtudatos életformák megvalósítására. A legfontosabb tevékenység a prevenciós rendelőben zajló egyéni életmódtanácsadás mely minden egyéb életmódváltást támogató program alapját képezi.

Életmódtanácsadás

A prevenciós asszisztens segíti a lakosokat az egészséges életmód kialakításában. A tanácsadás során kiemelt figyelmet fordítanak az ingyenesen igénybe vehető szervezett szűrővizsgálatokon való részvételre, a dohányzás, az alkoholfogyasztás elleni küzdelemre, az egészséges táplálkozás, a lelki egészség és a mozgás fontosságára. A tanácsadás során a résztvevő személyre szabott egészségtervet kap amelyben szerepelnek a tanácsadás keretében mért értékek, az egészséges életmódra vonatkozó ajánlások, illetve a javasolt szűrővizsgálatok. A tanácsadó és a résztvevő egy évre tervezi meg a teendőket az egyén egészségi állapotának megtartása vagy javítása érdekében, majd egy év múlva az Egészségfejlesztési Iroda lehetőséget biztosít újabb életmódtanácsadásra.

Táplálkozási tanácsadás

A táplálkozási tanácsadás célja az étrenddel befolyásolható rizikótényezők módosítása, a táplálkozási szokások, táplálkozási szemlélet átalakítása, egyénre szabott étrend kialakítása. A tanácsadások során megbeszélésre kerül a követendő étrend, a megvalósítás módja, a konyhatechnológiai eljárások, az étrendi útmutató és az étrendi napló.

Testsúlykontroll Program

A program fő célja, hogy a résztvevő képessé váljon saját és testsúlyának kontrollálására melyet később bármely élethelyzetben alkalmazni tud, valamint az egyénben egy olyan egészségmagatartás kialakítása, ahol előtérbe az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás kerül. Elérendő cél a testsúly egészséges csökkentése, a testsúlyváltozás kontrollállásának megélése, egészséges énkép kialakítása.

Dohányzás Leszokást Támogató Program

A program célja a dohányzás következtében kialakuló szív- és érrendszeri, daganatos betegségek megelőzése, a kockázati tényezők mérséklése, megszüntetése, pozitív családi minta kialakítása. Elérendő cél emellett a szenvedélybetegség mentesség és az egészséges énkép kialakítása, valamint a páciens dohányzásról való leszokása.

Heti szintű mozgásprogramok

Az Egészségfejlesztési Iroda, illetve az együttműködő partnerek a tanácsadásokat követően számos sport- és mozgásprogrammal várják az érdeklődőket annak érdekében, hogy kortól és egészségi állapottól függetlenül bárki megtalálja a számára leginkább megfelelő mozgásformát. A mozgásprogramok között elérhetőek a nagyobb edzettséget igénylő, nagyobb terhelést jelentő tevékenységek és a könnyebb, általános állapothoz leginkább illeszkedő mozgásformák is. Cél, hogy a tanácsadáson résztvevőket rávezessék a rekreációs mozgás fontosságára és megértessék velük, hogy a rendszeres testmozgás nagymértékben hozzájárul a jól megélt életévek számához

Csoportos mozgásos rendezvények

A programok lehetőséget nyújtanak a helyi mozgáslehetőségek és mozgásformák megismerésére és kipróbálására. Célja lehet erőfelmérés, egészségmegőrzés- és fejlesztés, élményszerzés vagy közösség- és kapcsolatépítés.

Mentális programok

  • Egyéni pszichológiai szűrés és tanácsadás
  • Mentális egészséggel kapcsolatos közösségi programok: például Kismama kör, Út magamhoz vagy Örökzöld önsegítő csoportok.
  • Mentális egészséggel kapcsolatos előadások, rendezvények: például a Lelki Egészség Akadémiája és Szülői szemmel előadássorozatok.

Kiegészítő tevékenységek

Az iroda állandó és széleskörű szolgáltatása minden évben kiegészül egyéb tevékenységekkel: Mozgás Éjszakája országos szintű kezdeményezéshez való csatlakozás, az emlőszűrés és a prosztatarák megelőzésének érdekében a szűrések megszervezése és lebonyolítása, kistelepülési egészségnapok szervezése és lebonyolítása.

Kapcsolatok, kommunikáció

A szervezet tevékenységét széleskörű összefogással végzi. A népegészségügyi célok elérésében közreműködnek a háziorvosi praxisok, a szociális szféra, a védőnők, az önkormányzat, az oktatási intézmények, a rendőrség, a média, a civil és egyházi szervezetek is. Tevékenységében kiemelt szerepet kap a közösségi aktivitás, illetve a közösségi programok szervezése. Emellett az egészségtudatos magatartás formálása érdekében felvilágosító, tájékoztató és ismeretterjesztő kommunikáció és a lakossággal való intenzív kapcsolattartás is jelen van.