Európai Immunizációs Hét

2022. április 24-30.


„Hosszú életet mindenkinek”


 
A WHO először 2005-ben hirdette meg az Európai Immunizációs Hét programját, mely minden évben április utolsó hetében kerül megrendezésre. Alapvető üzenete, hogy az immunizáció létfontosságú a betegségek megelőzésében és az élet védelmében.
Ezt fejezi ki az immunizációs hét hármas szlogenje is: Megelőzés – Védelem – Immunizáció


 
Az immunizáció egy globális egészségügyi és fejlesztési sikertörténet, évente milliók életét menti meg. A védőoltások csökkentik egy adott betegséggel való megfertőződés kockázatát, a saját szervezetünk természetes védekezését használva építik ki a védelmet. A védőoltásokkal nemcsak saját magunkat védhetjük meg, de segítenek nekünk megvédeni egymást is.
 
1796-ban alkalmaztak először védőoltást a feketehimlő járvány idején. Az azóta eltelt 226 évben az oltások emberek milliárdjainak életét mentettekék meg. Több mint 2 évszázada a védőoltások segítenek a világot egy biztonságosabb hellyé tenni – a legelső oltástól, amelyet a feketehimlő ellen fejlesztettek ki, a legmodernebb mRNS védőoltásokig, amelyek a COVID-19 súlyos lefolyása ellen védenek.
 

 


„Hosszú életet mindenkinek”
 
Az Európai Immunizációs Hét 2022-es témája megerősíti a védőoltásokhoz való méltányos és kiterjesztett hozzáférés fontosságát, amely hozzájárulhat mindenki számára a hosszú és egészséges élethez.
Az Európai Immunizációs Hét célja, hogy növelje az oltási lefedettséget azáltal, hogy felhívja a figyelmet az immunizáció fontosságára a szülők és a gondozók, az egészségügyi szakemberek, a szakpolitikai és politikai döntéshozók, valamint a média körében.
Az Európai Immunizációs Hét során a WHO Európai Regionális Irodája együttműködik tagállamaival és partnereivel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az oltások előnyeire és az átoltottsági arányok csökkenésével járó kockázatokra.

 
Megjelenések tagvárosainkban:

Bajai TV:
https://www.youtube.com/watch?v=D0Vir8Pn8go (6:57-től)
https://www.facebook.com/bajaitv/videos/5665582596789175

Kecskemét, Egészségfejlesztési Iroda:
http://efi.eszii.hu/
https://www.facebook.com/521815268312716/posts/1353578951803006/?sfnsn=mo


Pannon Televízió: https://www.youtube.com/watch?v=6uutsYdfWq8

Pécs Ma: https://www.pecsma.hu/hirzona/hosszu-eletet-mindenkinek-egy-het-az-immunizacio-jegyeben/?highlight=immuniz%C3%A1ci%C3%B3

Pécs Aktuál: https://pecsaktual.hu/hirek/tobb-mint-200-eve-hasznalnak-vedooltasokat/

  
Forrás:
https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/european-immunization-week
https://www.who.int/campaigns/world-immunization-week/world-immunization-week-2022