Dohányzásmentes Világnap
2024.
május 31.


Védjük meg a gyerekeket a dohányipartól!


 
 
Az idei kampány célja, hogy mindenki számára ismertek legyen a dohányipar káros hatásai a fiatalokra.
Magyarországon 2019-ben készült átfogó reprezentatív felmérés a dohányzási szokásokkal kapcsolatban, mely szerint 2,4 millió felnőtt dohányzik, a rendszeresen dohányzók 27,7%-a férfi, 22,3%-a nő. Bár a férfiak aránya magasabb, de körükben 2000 óta csökken, míg a nőknél stagnál a rendszeresen dohányzók aránya.
2022-es adatok szerint, világszerte legalább 37 millió 13-15 év közötti fiatal használ valamilyen dohányterméket. A WHO Európai Régiójában, a 13-15 éves korosztályban, a fiúk 11,5%-a és a lányok 10,1%-a használ dohányterméket, amely 4 millió fogyasztót, felhasználót jelent.
 
Védjük meg a gyerekeket a dohányipar befolyásától!
 
A Dohányzásmentes Világnap 2024-es témája arra összpontosít, hogy véget vessen a fiatalok káros dohánytermékekkel való megcélzásának. Ez a diskurzus platformot biztosít a fiatalok, a politikai döntéshozók és a dohányzás-ellenőrzés szószólói számára világszerte, hogy megvitassák a kérdést, és arra ösztönözzék a kormányokat, hogy fogadjanak el olyan törvényeket, amelyek megvédik a fiatalokat a dohányipar és a kapcsolódó iparágak manipulatív gyakorlataitól. Bár a dohányzás az évek során csökkent a dohányzás-ellenőrzési közösség jelentős erőfeszítéseinek köszönhetően, többet kell tenni a kiszolgáltatott csoportok védelme érdekében.
 


A dohányipar miért a fiatalokat célozza meg?
 
A több milliárd dolláros bevétel fenntartásához, a dohányiparnak minden évben fogyasztók újabb millióira van szüksége, hogy pótolja azokat a dohányosokat, akik meghaltak, vagy akik leszoktak a dohányzásról.  Ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy ösztönözzék termékeik használatát az újabb generáció körében. Olyan termékeket és reklámstratégiákat dolgoznak ki, amelyek vonzóak a gyerekek és fiatalok számára, és amelyekkel a közösségi média és a streaming platformokon célozzák meg a gyerekeket.

Az olyan termékek népszerűsége, mint az elektromos cigaretta vagy a nikotinpárna nő a fiatalok körében. Becslések szerint 2022-ben, az Európai Régióban a serdülők 12,5%-a használt e-cigarettát, míg ez az arány a felnőttek körében csak 2%. A régió néhány országában az e-cigaretta használatának aránya az iskolások között 2-3-szor magasabb, mint a hagyományos cigaretta.
A dohányipar szándékosan ad el egy halálos függőséget a fiataloknak, ezért a Dohányzásmentes Világnap 2024-ben azt kéri a kormányoktól és a dohányzás visszaszorításáért dolgozó egyéb szereplőktől, hogy védjék meg a jelenlegi és jövőbeli generációkat, és tegyék felelőssé a dohányipart az általuk okozott károkért.
 


Kulcsadatok
 
  • A dohánytermékek használóik majdnem felét megölik.
  • A dohányzás több mint 8 millió embert öl meg évente a világon, melyből a becsült adatok szerint 1,3 millió ember nem is dohányzik, hanem a passzív dohányzás áldozata lesz.
  • 2020-as adatok szerint világszerte 1,3 milliárd ember, a lakosság 22,3%-a dohányzik vagy használ valamilyen dohányterméket, a férfiak 36,7%-a, a nők 7,8%-a.


 
Az újabb nikotin és dohánytermékek veszélyei
 
  • A dohányhevítéses termékek olyan dohánytermékek, amelyek a hevítés során nikotint tartalmazó aeroszolokat és mérgező vegyszereket termelnek. Rendkívül addiktív nikotin kivonatot és egyéb függőséget okozó összetevőket is tartalmaznak, és gyakran ízesítettek. A dohányipar által hirdetett „ártalomcsökkentés” ellenére, nincs olyan bizonyíték, amelynek alapján kijelenthetjük, hogy ezek a dohányhevítéses termékek kevésbé ártalmasak, mint a hagyományos dohánytermékek.Bár vannak olyan mérgező anyagok, amelyek valóban kisebb mennyiségben vannak jelen a dohányhevítéses termékekben, azonban olyan mérgező anyagokat is találtak, amelyek nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a hagyományos dohánytermékekben. Továbbá van néhány mérgező anyag, amely csak a dohányhevítéses termékekben található, melyek között vannak rákkeltő anyagok is.
  • Az elektromos cigaretta (vape) akár tartalmaz nikotint, akár nem, szintén nem veszélytelen. Az e-cigaretta általában nikotint vagy más mérgező kivonatokat tartalmaz, amelyek egyaránt károsak a használókra és azokra is, akik a környezetükben belélegzik ezeket az aeroszolokat.Bizonyítékokkal igazolt, hogy ezen termékek veszélyesek az egészségre és nem biztonságosak. Bár hosszútávú kutatások eredményei még nem állnak rendelkezésre, de az eddigi tanulmányokból feltételezhető, hogy növelheti a szívbetegségek és a tüdő elváltozásainak kockázatát.
  • A nikotinpárnák olyan kis tasakok, amelyek nikotint tartalmaznak. Hasonlóak a hagyományos füstmentes dohánytermékekhez, mint például a snüssz, akár kinézetében, nikotintartartalmában és felhasználási módjában is (az íny és az ajak közé kell helyezni). Gyakran „dohánymentes” termékként reklámozzák, amely bárhol használható.A nikotinpárna hosszú távú egészségi hatása még nem ismert, de használata okozhat nikotinmérgezést, nikotinfüggőséget, valamint az ilyen formában elfogyasztott nikotin is ugyanúgy egészségkárosító, mint más termékek esetében. Hozzájárulhat az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, a daganatos betegségek kialakulásához. Bizonyítottan káros hatása van a termékenységre, a magzati fejlődésre, valamint negatív hatással lehet a fejlődésben lévő, serdülő agyra is.
 

Segítség a leszokáshoz: www.leteszemacigit.hu

 
Forrás:
https://www.who.int/europe/news-room/events/item/2024/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2024--protecting-children-from-tobacco-industry-interferencehttps://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2024https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobaccohttps://egeszsegvonal.gov.hu/n-ny/2201-nikotinos-tasak.htmlhttps://www.ksh.hu/ffi/1-14.html