Egészség Világnapja 2024:
Az én egészségem, az én jogom

2024.
április 7. 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepeli az Egészség Világnapját, 1948-as megalakulására emlékezve.
Az egészég világnapján minden évben felhívják a figyelmet egy olyan az egészséghez kapcsolódó témára, amely a világ minden táján foglalkoztatja az embereket.

Világszerte milliók egészséghez való joga kerül egyre inkább veszélybe.
A konfliktusok életeket tesznek tönkre, halált, fájdalmat, éhezést és lelki megpróbáltatásokat okoznak.
A fosszilis tüzelőanyagok elégetése egyszerre vezet éghajlati válsághoz és veszi el a tiszta levegőhöz való jogunkat, mivel a beltéri és kültéri légszennyezés 5 másodpercenként egy emberéletet követel.
A WHO „Egészséget Mindenkinek” gazdasági tanácsa megállapította, hogy bár legalább 140 ország alkotmányában ismerik el az egészséget emberi jogként, csak 4 ország említette meg, hogy hogyan finanszírozzák azt.

Az ilyen típusú kihívások kezelése érdekében, Egészség Világnapjának témája 2024-ben: „Az én egészségem, az én jogom”.
Az idei év téma kifejezi a WHO kiállását amellett, hogy mindenkinek, mindenhol joga van az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez, az oktatáshoz és az információhoz, valamint a biztonságos ivóvízhez, a tiszta levegőhöz, a megfelelő táplálkozáshoz, a minőségi lakhatáshoz, a megfelelő munka és környezeti feltételekhez, valamint a diszkrimináció mentességhez. 

Forrás:
https://www.who.int/news-room/events/detail/2024/04/07/default-calendar/world-health-day-2024-my-health-my-right