WHO Dohányzásmentes Világnap
2023.
május 31.

 

Téma: Termesszen élelmiszert, ne dohányt!

 

 

A dohánytermesztés károsítja az egészségünket, a termesztők egészségét, és a bolygónk egészségét is. A dohányipar akadályozza a dohánytermesztés helyett más növények termesztésére irányuló kísérleteket, hozzájárulva a globális élelmiszerválsághoz.

Jelen kampány arra ösztönzi a kormányokat, hogy szüntessék meg a dohánytermesztés támogatását és a megtakarításokat fordítsák a termesztők támogatására, hogy áttérhessenek egy fenntarthatóbb termény termesztésére, amely javítja az élelmiszerbiztonságot és az élelmezést.

 

A kampány céljai:

  • Mozgósítani a kormányokat annak érdekében, hogy szüntessék meg a dohánytermesztést és a megtakarításokat használják olyan támogatási programokra, amelyek segítik a gazdákat a fenntarthatóbb termények termesztésére való áttérésben, ami javítja az élelmiszerbiztonságot és az élelmezést.
  • Felhívni a figyelmet a dohánytermesztéssel foglalkozó közösségekben a dohányipartól való eltávolodás és a fenntartható termények termesztésének előnyeire.
  • Támogatni az elsivatagosodás és a környezeti degradáció elleni küzdelem erőfeszítéseit, a dohánytermesztés csökkentésével.
  • Közzétenni a dohányipar erőfeszítéseit, melyekkel a fenntartható megélhetést akadályozza.

 

A kampány sikerének mutatója azon kormányok száma, amelyek vállalják, hogy véget vetnek a dohánytermesztésnek.

 

Fő üzenetek:

  • A dohánytermesztés és a dohánytermékek használata károsítja a környezetet
  • A dohányipar takarítsa el az általa okozott szemetet
  • Szokjon le a dohányzásról a bolygó megóvása érdekében
  • Segítsük a dohánytermesztőket, hogy térjenek át valamilyen fenntartható növény termesztésére

 

Világszerte több mint 124 országban termesztik, becslések szerint 3,2 millió hektár termékeny földterület felhasználásával. A 3 legnagyobb dohánylevél termesztő (Kína, Brazília és India, termelési sorrendben) a globális termelés 60%-át adja. Ahogy a közepes és magas jövedelmű országok szabályozásai szigorodnak, a dohányipari vállalatok egyre inkább az afrikai országokat célozzák meg, hogy növeljék a dohánylevél termesztést.

 

                                                         


A WHO több, mint 100 érvet gyűjtött össze, hogy miért érdemes abbahagyni a dohányzást.

"Több, mint 100 érv, hogy leszokj a dohányzásról"


Segítség a leszokáshoz: a www.leteszemacigit.hu oldalonForrás: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023