Dohányzásmentes Világnap

2022. május 31.


 
 
 

A dohánytermékek veszélye a környezetünkre


 
 
A WHO és a világ közegészségügyi élharcosai az idei Dohányzásmentes Világnap ünneplésekor, arra hívják fel a figyelmet, hogy a dohányzás milyen sokféle módon veszélyezteti a környezetet, amelyben élünk.
 
A 2022-es globális kampány célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a teljes dohány-életciklus környezeti hatásaira – a termesztéstől, a gyártástól és az elosztástól kezdve az általa termelt mérgező hulladékig. A kampány célja az is, hogy felfedje a dohányipar erőfeszítéseit, annak érdekében, hogy zöldre mossa a hírnevét, és hogy vonzóbbá tegye termékeit azáltal, hogy környezetbarátként hirdeti őket.
 
 
A dohánytermékek minden szakaszban károsítanak
 
A dohány-életciklus az elejétől a végéig egy rendkívül szennyező és káros folyamat. A dohányzás által okozott légszennyezés köztudott, de a káros hatások az egész ellátási láncban megtalálhatók, és igen összetettek.
 
  • Világszerte évente mintegy 3,5 millió hektárnyi területet pusztítanak el, hogy dohányt termesszenek. A dohánytermesztés emellett évente 200.000. hektár erdőirtásért és talaj-degradációért is felelős.
  • A dohánytermesztés kimeríti a Föld víz, fosszilis tüzelőanyag és fémkészleteit.
  • A dohányellátási lánc és az értékesítés globalizációja azt jelenti, hogy a dohányipar nagymértékben támaszkodik a magas erőforrásigényes szállítási módokra.
  • Évente 4,5 billió cigarettacsikket nem ártalmatlanítanak megfelelően szerte a világon, több mint 725 ezer tonna mérgező hulladékot jelentenek, és vegyi anyagok ezreit bocsátják ki a levegőbe, a vízbe és a talajba.
 
 
Erősebb törvényekre van szükség
 
A fogyasztók egyre környezettudatosabbá válnak, és fenntarthatóbb termékeket választanak. A dohányipari vállalatok, többek között, a környezeti fenntarthatóságot társadalmi felelősségvállalási stratégiáik szerves pillérévé tették, valamint számos gyakorlatot alkalmaznak, hogy zöldre mossák tevékenységüket. Ezek közé tartoznak a tengerpart-tisztítási akciók és az új termékek környezetbarátként történő hirdetése, hogy eltereljék a közvélemény figyelmét saját környezetkárosító tevékenységeikről.
 
 
A Dohányzásmentes Világnap 2022-es kampánya felszólítja a kormányokat és a döntéshozókat a jogalkotás fokozására, beleértve a meglévő szabályok végrehajtását és megerősítését, annak érdekében, hogy a gyártók felelősek legyenek a dohányhulladékkal kapcsolatos termékek kezelésének környezeti és gazdasági költségeiért. A WHO emellett javasolja, hogy a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménynek megfelelően, az országok teljes mértékben tiltsák be a dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását, beleértve a társadalmi felelősségvállalási (CSR) programok reklámozását is.


 
                                Megjelenések:
Pannon Televízió
PécsMa                

 

Forrás:
https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2022/05/world-no-tobacco-day-2022-tobaccos-threat-to-our-environment
https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/fact-sheets/2019/fact-sheet-on-the-sdgs-tobacco-control-2019