A WHO Európai Egészséges Városok Hálózatának éves szervezői találkozója 2021. december 8-án online került megrendezésre.
A találkozó célja a hálózat szervezeti ügyeivel kapcsolatos kérdések megtárgyalása volt.

 

 
                                                                                                
 

  • Hans Henri P. Kluge, a WHO Európai Regionális Iroda igazgatója köszöntötte a résztvevőket
  • Carina Ferreira-Borges, az Egészséges Városok európai kapcsolattartója beszámolót tartott a WHO Egészséges Városok Titkárságának tevékenységéről
  • Oleg Kuvshinnikov, Vologda Régió kormányzója (Orosz Köztársaság) beszámolt a Politikusi Bizottság első találkozójáról (december 7.)
  • A megbeszélés második felében Evelyne de Leeuw, a WHO szakértőjének (Healthy Urban Environments Collaboratory) gondolatindító előadása után, a résztvevők kisebb csoportokban tárgyalhatták meg a 2022. év tevékenységéhez kapcsolódó kérdéseket.
  • A program délutáni részében a projekt városok és nemzeti hálózatok koordinátorai részére szerveztek zárt online megbeszéléseket.

Az Egészséges Városok mozgalom a kezdetektől fogva ötéves megvalósulási fázisokra, úgynevezett ciklusokra határozza meg prioritásait. 2019-ben vette kezdetét a VII. ciklus, melyet a járványhelyzet miatt 2025-ig meghosszabbítottak.  A korábbi gyakorlatnak megfelelően a programban már eddig résztvevő projekt városoknak és nemzeti hálózatoknak is meg kellett újítani tagságukat az új ciklus kezdetekor. A WHO Egészséges Városok Titkárságának tájékoztatása alapján, 2021 decemberéig, 33 projekt város nyert felvételt pályázata alapján a WHO Európai Egészséges Városok Hálózat VII. ciklusába, és 10 nemzeti hálózatot akkreditáltak.
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete tagjai közül Győr és Pécs városa a VII. ciklusban is projekt városként vesz részt a programban. A magyar nemzeti hálózat, egyesületünk, akkreditációja folyamatban van.

 

A tervek szerint a következő évben személyes részvétellel rendezik meg a WHO Európai Egészséges Városok Hálózat éves szervezői találkozóját és nemzetközi konferenciáját, 2022 őszén.