Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete

32-33. Szimpózium


Az egészség városi dimenziói - befektetés az emberekbe, akik a városainkat alkotják


Zalaszentgrót, 2021. november 11-13.

A rendezvény fővédnöke

Szalay-Bobrovniczky Vince
Miniszterelnökség
Civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár
                      

                     
Tisztelt Vendégeink!
Szeretettel köszöntöm Önöket Zalaszentgróton, az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 32-33. Szimpóziumán.
 
Zalaszentgrót Zala megye legfestőibb részén, a zalai dombok ölelésében fekszik, csodálatos természeti környezetben, amely szinte tálcán kínálja az egészséges élethez a feltételeket és lehetőségeket.
Az itt élő emberek a hagyományok ápolásán túl, fontosnak tartják a természet szépségének és a helyi értékeknek a megőrzését is, és Önkormányzatunk számára is kiemelten fontos a környezettudatosság, a fenntartható gazdálkodásra való törekvés – mindez elengedhetetlen a város hosszútávú terveinek megvalósítása szempontjából.
Példaértékű az a szerveződés, amely a térségben működő kistermelőket, családi gazdaságokat összefogja, és segíti – például rövid élelmiszerláncok létrehozásával. A Zala Termálvölgye Egyesület kezdeményezésére jött létre a Nyitott Porták hálózata, amely évente több alkalommal fogadja a látogatókat, megismertetve őket a családi gazdaságok működésével és az általuk előállított helyi termékek kínálatával.
Az erdőkben, zöld területben bővelkedő, lankás természeti környezet számos sportolási és kikapcsolódási lehetőséggel szolgál. Közülük egyik legjelentősebb a Szent Gróth Termálfürdő, amely csodálatos vidéken, Natura 2000-es területen épült fel, gyönyörű, parkos környezetben, barátságos árakkal és kiváló szolgáltatásokkal várja az ideérkezőket.
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete munkájában való részévétel mellett, a térség lakosságának egészségmegőrzését szolgálja a 2018-ban létrejött Egészségfejlesztési Iroda (EFI), kiegészülve a lelki egészség központtal (LEK). Működésük lényege, hogy olyan programokat valósítsanak meg, amelyek elősegítik a lakosság testi és lelki egészségének javulását, és a testi és lelki egészséggel kapcsolatos gondolkodás is pozitív irányt vegyen. Kínálatukban szerepelnek az ingyenes szűrővizsgálatok, egyéni, a betegségek megelőzését és korai felismerését célzó állapotfelmérések, betegklubok, egészséges életmóddal és étkezéssel kapcsolatos foglalkozások.
 
Régi mondás, de örök igazság: a legnagyobb kincs az egészség! A megőrzése és a helyes életmódra, környezettudatosságra való nevelés mindannyiunk feladata!
 
Zalaszentgrót szeretettel várja Önöket! Sikeres és eredményes tanácskozást kívánok!
 
Tisztelettel:
 
Baracskai József
polgármesterTisztelt Meghívottak!
A WHO Európai Egészséges Városok Hálózata 33 éve működik. Legfőbb célkitűzése, hogy a helyi döntéshozók társadalmi és politikai napirendjén az egyik legfontosabb helyen szerepeljen a lakosság egészségének kérdése.
 
Az Európai Hálózat munkájában, 30 nemzeti szervezet tagjaként, közel 1500 önkormányzat vesz részt, melyből 100 projekt város a program úgynevezett zászlóshajója, akik közvetlen kapcsolatban állnak a WHO Európai Regionális Irodájával.
 
A WHO Európai Egészséges Városok Hálózat ötéves megvalósulási fázisokra, úgynevezett ciklusokra határozza meg prioritásait.  A VII. ciklus 2019-ben vette kezdetét, melyet a járványhelyzet miatt a WHO meghosszabbított 2025-ig.
 
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete és jogelődjei 1989 óta minden évben megrendezi tudományos konferenciáját egy-egy kiemelkedően fontos témában. Ez évi konferenciánk „Az egészség városi dimenziói: befektetés az emberekbe, akik a városainkat alkotják” címmel azt a célt tűzi ki, hogy feldolgozza a VII. ciklus első témájához kapcsolódó területeket, melyeket jelen meghívó „a szimpózium célja” pontjában találhatnak meg. Ezen kérdések a járványhelyzet miatt kialakult rendhagyó időszakban még inkább aktualitást nyertek – még fontosabb lett az egészségmegőrzés, az egészség egész életen át való fejlesztése.
 
Ez évi szimpóziumunk rendhagyó lesz, hiszen a COVID járvány miatt az előző év rendezvényeit nem tudtuk megrendezni, de 2021-ben az elmaradt tavalyi éves konferenciánkat is pótoljuk, így ezúton a 32-33. szimpóziumra hívjuk tagjainkat és az érdeklődőket.
Szeretettel várjuk minden érdeklődő önkormányzat, helyi és országos, szakmai és civil szervezet, valamint magánszemélyek jelentkezését is. Nagy örömünkre szolgál, ha megosztják velünk tapasztalataikat, akár a szimpózium témájához, akár az elmúlt időszak kihívásaihoz kapcsolódóan.
 
Tisztelettel:
 
De Blasio Antonio
Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete
elnök


A szimpózium célja
A konferencia célja bemutatni azon helyi kezdeményezéseket, melyek a WHO Európai Egészséges Városok Hálózat VII. ötéves ciklusának első témájához kapcsolódó prioritási területeken valósultak meg.
Az egészség városi dimenziói: befektetés az emberekbe, akik a városainkat alkotják
  • Egészséges életkezdet
  • Egészséges időskor
  • Hátrányos helyzet csökkentése
  • Mentális egészség és jól-lét
  • Közegészségügyi kapacitás újjáélesztése
  • Egészséges táplálkozás és testsúly
  • Alkoholfogyasztás csökkentése
  • Dohányzás visszaszorítása
  • Humán tőke
  • Társadalmi bizalom és társadalmi tőke
A konferencia célja emellett bemutatni, hogy az elmúlt időszakban, helyi szinten milyen kihívásokkal néztek szembe és milyen lehetőségek, tevékenységek segítették az önkormányzatokat.
A szimpózium munkamódszere
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete hagyományaihoz híven, a résztvevők plenáris üléseken előadások, esettanulmányok keretében ismerhetik meg a szimpózium témájához kapcsolódó helyi kezdeményezéseket, programokat.
A szimpózium résztvevői
A rendezvény nyitott. Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szakmai szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése.
Biztonság
A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.
Emellett, a szervezők az aktuális, érvényben lévő járványügyi szabályozásoknak megfelelően járnak el.

Programtervezet
2021. november 11. (csütörtök)
Helyszín: Zalaszentgrót Város Polgármeteri Hivatala (8790 Zalaszentgrót, Dózsa György u. 1.)
11:00 Igazgatótanács ülés, FEB ülés (Külön meghívás alapján)
12:30-tól Közgyűlés résztvevőinek érkezése
Büféebéd
14:00 Közgyűlés (Külön meghívás alapján)
15:30 Kávészünet
16:00 Közgyűlés folytatása
17:00 Közgyűlés zárása
Közösségi program: Zala Termálvölgye Egyesület Nyitott Portáinak meglátogatása
19:00 Vacsora
Helyszín: Batthyány Kastélyszálló

2021. november 12. (péntek)
Helyszín: Batthyány Kastélyszálló (8782 Zalacsány, Csány L. u. 24.)

10:00 32-33. Szimpózium - Megnyitó
10:15 Plenáris ülés
11:15 Kávészünet
11:45 Plenáris ülés folytatása
13:00 Ebéd
14:00 Plenáris ülés
15:30 Kávészünet
16:00 Plenáris ülés folytatása
17:30 Szimpózium 1. napjának zárása
19:00 Polgármesteri fogadás

2021. november 13. (szombat)
Helyszín: Batthyány Kastélyszálló (8782 Zalacsány, Csány L. u. 24.)

9:30 Plenáris ülés
10:30 Kávészünet
10:45 Plenáris ülés folytatása
12:00 Konferencia zárása
12:30 Ebéd, hazautazás


Letölthető anyagok:
További információ - jelentkezés, előadásra való jelentkezés, költségek, étkezések, szállás, parkolási információ, kapcsolat:

Meghívófüzet
Jelentkezési lap és előadás bejelentő lap
A szimpózium témájához kapcsolódó háttéranyag