Egészség Világnapja 2020
2020.
április 7.
„Ápolók és szülésznők”

A WHO Közgyűlése 2020-at az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évének” nyilvánította, amely egyben a 2020-as Egészség Világnapja témája is.

Az ápolók és szülésznők létfontosságú szerepet töltenek be az egészségügyi ellátórendszerben. Annak szentelik életüket, hogy gondozzák az anyákat és a gyermekeket, az egészséghez kapcsolódó tanácsokkal látnak el, ápolják az időseket, és ellátják a nélkülözhetetlen egészségügyi feladatokat. A WHO becslései szerint a világnak 9 millióval több ápolóra és szülésznőre lenne szüksége a 2030-ra kitűzött egészségügyi célok eléréséhez.

A WHO Közgyűlése ezért 2020-at az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évének” nyilvánította, Florence Nightingale születésének 200. évfordulója tiszteletére.

Az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évében” a 2020-as Egészség Világnapja rávilágít arra, hogy az ápolók és szülésznők milyen létfontosságú szerepet töltenek be az egészségügyi ellátórendszerben az egész Világon, valamint kiemeli az ápolói és szülésznői szakma megerősítésének szükségességét.

                                                                          

Az ápolók és szülésznők munkája sokszor alulértékelt, munkakörülményeik nem megfelelőek. A WHO célkitűzése 2020-ban, hogy minden ápoló és szülésznő olyan környezetben dolgozhasson, ahol biztosított a biztonságos munkavégzés, ahol az orvosok és a közösség tagjai tiszteletben tartják a munkájukat, ahol az egészségügyi ellátórendszer megfelelően működik és munkájuk integrált része a többi egészségügyi területnek.
Az ápolók és szülésznők helyzetének fejlesztéséhez határozott politikai elkötelezettség és anyagi források biztosítása szükséges.
Az ápolók és szülésznők jelenleg is támogató és újító szerepet töltenek be közösségeikben, kórházakban és egészségügyi intézményekben. Azonban szükséges, hogy megfelelő lehetőséget kapjanak az egészségügyi dolgozók érdekérvényesítési folyamataiban, hogy tapasztalataikkal hozzájáruljanak a jobb egészségügyi szakpolitikai döntések kialakításához.
„State of the World’s Nursing in 2020” címmel 2020 áprilisában tervezi a WHO egy olyan kiadvány megjelentetését, amely átfogó képet ad globálisan az ápolói szakmáról, valamint segítséget nyújt a bizonyítékokon alapuló tervezéséhez az egészségügyi ellátórendszerben.

                                                                                      

Adatok és tények:
  • Az ápolók és szülésznők az egészségügyi ellátások széles körét biztosítják, közel a közösségekhez, az egészségügy minden szintjén.
  • A Világnak 18 millióval több egészségügyi dolgozóra van szüksége a 2030-ra kitűzött egészségügyi célok eléréséhez és fenntartásához – ebből körülbelül 9 millió ápolóra és szülésznőre.
  • Globálisan, az egészségügyi és szociális szektor munkavállalóinak 70%-a nő, jelentős részük ápoló és szülésznő.
  • A szülésznők munkája – ahol az ellátás megfelelő intézkedéseket tartalmaz – a terhes és újszülött gondozásban, valamint a családtervezésben végzett intézkedésekkel megelőzheti a gyermekágyi halál, a halvaszületés és a csecsemőhalandóság több, mint 80%-át.

 

Forrás, további információ:

https://www.who.int/news-room/campaigns/year-of-the-nurse-and-the-midwife-2020

https://www.who.int/news-room/campaigns/year-of-the-nurse-and-the-midwife-2020/get-involved/key-messages