Diabétesz Világnap

 November 14.


 
A Diabétesz Világnapot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezte 1991-ben, melyet minden évben november 14-én ünneplünk, Sir Frederick Banting születésnapjának emlékére, aki 1922-ben Charles Best-tel közösen fedezte fel az inzulint.

 


A Diabétesz Világnap logója a kék kör, a cukorbetegség globális szimbóluma. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség „blue circle selfie app”-jának használatával mindenki hozzájárulhat, hogy minél több emberhez eljusson.
Elérhető iOS és Android telefonokra és tabletekre. További információ a világnap oldalán: https://worlddiabetesday.org/resources/wdd-2020/blue-circle-selfie-app/

A 2019-es globális adatok alapján 10-ből 1 felnőtt cukorbetegséggel él, számuk 2030-ra eléri az 578 milliót. Azonban 2-ből 1 felnőttnél nem diagnosztizálják a betegséget. A cukorbetegség 2019-ben 4,2 millió ember halálát okozta.
A magyarországi adatok is hasonlóak, a felnőttek több, mint 8%-a cukorbeteg. De körülbelül ugyanennyi a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek aránya is. A cukorbetegek száma a 18 éven aluliak és a felnőttek körében is folyamatosan, meredeken emelkedik.
 
A cukorbetegség egy olyan krónikus anyagcsere-betegség, melyet megemelkedett vércukorszint jellemez, amely hosszú távon súlyosan károsítja a szívet, az ereket, az szemet, a vesét és az idegrendszert. A cukorbetegség a vakság, veseelégtelenség, szívroham, stroke, és végtagamputálás egyik fő kockázati tényezője.
 
A cukorbetegségnek két fő típusa van.
Az 1-es típusú cukorbetegség esetén nem termelődik inzulin, így annak külső pótlása szükséges. Gyermekkorban, fiatal felnőttkorban alakul ki. A jelenlegi ismeretek szerint nem megelőzhető.
A 2-es típusú cukorbetegség esetén (mely az összes eset kb. 90%-át jelenti) a termelődött inzulin mennyisége nem elegendő vagy nem tudja a szervezet megfelelően felhasználni. A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőtt korban, 40 év felett alakul ki. Fő kockázati tényező a túlsúly és a mozgásszegény életmód.

A 2-es típusú diabétesz megelőzhető!

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása, a dohányzás mellőzése megelőzheti vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.