WHO KIADVÁNYOK MAGYAR NYELVENPolgármesterek Koppenhágai Nyilatkozata – Egészségesebb és boldogabb városokat mindenkinek

Az Európai Régió 43 polgármesterének és 85 magas szintű politikusának részvételével 2018 áprilisában került megrendezésre a WHO Európai Egészséges Városok Hálózat polgármestereinek találkozója.

A WHO Európai Egészséges Városok Hálózat ötéves megvalósulási fázisokra, úgynevezett ciklusokra határozza meg prioritásait. A Hálózat 2018-ban ünnepelte 30 éves fennállását, mellyel a legrégebb óta működő WHO hálózat a világon.

A VII. ciklus (2019-2024) egyik alapdokumentuma a találkozó végén elfogadott polgármesteri nyilatkozat, mely tartalmazza a WHO Európai Egészséges Városok Hálózat 6 fő tématerületét a következő 5 éves időszakra.Az Egészség Társadalmi Meghatározói – Tagadhatatlan Tények

A kiadvány segít az egészség holisztikus szemléletének megértésében. Az egyének egészségét az egészségügyi és szociális ellátórendszeren kívül számos tényező befolyásolja – mint például a társadalmi, épített, természeti környezet, a lakhatási és munkakörülmények, az oktatáshoz való hozzáférés, vagy az egyéni életmód és az azt befolyásoló helyi önkormányzati vagy kormányzati döntések, programok.Útmutató: Idősek egészségképeinek elkészítéséhez

A WHO Európai Egészséges Városok Hálózat idősek egészségével foglalkozó alhálózatában Magyarországról Győr városa vesz részt, és osztja meg tapasztalatait az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete tagvárosaival.

Az európai együttműködés keretében készült el az útmutató, mely a helyi idősügyi egészségképek elkészítéséhez ad módszertani segítséget.