Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége XXVII. Szimpóziuma

"Egészség diplomácia"

Együttműködések kialakítása az egészség érdekében

Pécs, 2015. november 5-6-7.

A rendezvény védnöke:
Dr. Horváth Zoltán
Kormánymegbízott
Baranya Megyei Kormányhivatal

Páva Zsolt

Pécs város polgármestere

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének 27. Szimpóziuma alkalmából köszöntöm Önöket Pécs város nevében.

Manfred F.R. Kets De Vries professzor szavaival élve "Az egészség olyasmi, mint a gondosan égett gyertya. Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni."
Pécs városa az utóbbi években folyamatosan törekedett ennek a lángnak a megőrzésére, és további táplálására. Az egészséges életmód kialakításában számos tényező játszik szerepet. A biológiai, gazdasági, politikai faktor mellett meghatározónak számít a kulturális és környezeti hatások összessége, a tudatos táplálkozás és az emberek mozgásban, sportban gazdag életvitele.

Magyarországon Pécs városában a legnagyobb az egy lakosra jutó zöldterületek száma, melynek köszönhetően a Mecsek lábánál elterülő városunk kitűnően friss és tiszta erdei levegője a városi szmogból kiszakadók számára felüdülést nyújt egy-egy erdei séta során. A mecseki erdő mellett a Malomvölgyi-tó kellemes környezete, valamint az Orfűi,- és Pécsi-tó egyaránt számos kirándulóhelyet és sportolási lehetőséget biztosít mind a lakosságnak, mind a turistaként hozzánk ellátogató vendégeknek.

Városunk kiváló lehetőségeket teremt a sportolásra, ha csak az évente megrendezésre kerülő városvédő futásra, streetball rendezvényre, kritikus tömegre gondolunk. Mindemellett a Tüskésréti Sport és Szabadidőközpont megnyitásával újabb lehetőség adódik a pécsi polgárok számára. Ez év tavaszán a város különböző pontjain tartott Sport és -egészségnapi rendezvények során igyekeztük bevonni a lakosságot az egészségmegőrzés és a sport kapcsolatának összefüggéseibe.

Az Európai Egészséges Városok jelenlegi ciklusának átfogó célkitűzései között prioritást élvez az egészséges színterek, egészséges várostervezés, egészséges közlekedés, klímaváltozás, lakhatás és regeneráció. Ehhez is alkalmazkodva Pécs vezetésének elsődleges fontosságú a környezettudatos élet kialakítása polgárai számára.

Törekvésünk az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerésére egyben lehetőséget is kínál az egészségesebb környezet kialakítására. Pécs az utóbbi években folyamatosan törekedett a fenntartható környezet megteremtésére, a környezetvédelem, a város zöld beruházásai kiemelik Pécset a többi város közül. A már korábban elindított Öko- város-Ökorégió Koncepció kék-zöld infrastruktúrája mellett a Pécsi Tudományegyetemen létrejött Smart City Technológiai kutatócsoport, és a 2014-ben Brüsszelben elnyert legsikeresebben megújuló település különdíja a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán, azt mutatja, hogy Pécs megfelelő ütemben halad a kijelölt úton.

Kellemes időtöltést kívánok a szimpózium alkalmából Pécsre érkezőknek, egy megújuló városban, amely egyben a kultúra, tudomány, művészetek kincseskamrája!

Tisztelt Meghívottak!

Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége 27. Szimpóziumának témája az "Egészség diplomácia" - Együttműködések kialakítása az egészség érdekében, mely első hallásra talán nehezen értelmezhető, a két fogalom ilyen módon való összekapcsolása miatt.

Mit is takar az egészség diplomácia kifejezés?
Talán könnyebben megérthetjük a tartalmát, ha belegondolunk abba, hogy szinte minden településnek vannak nemzetközi és hazai kapcsolatai más településekkel, szervezetekkel, települési szövetségekkel, mely kapcsolatoknak - hasonlóan a diplomáciai tevékenységhez - az a céljuk, hogy adott település információkat kapjon különböző, a település működését javító tevékenységekről, és érvényesítse érdekeit, „eladja magát” számos területen. Az egészség diplomácia ezen tevékenységek egészségtudatos meg valósulását jelenti, melynek során adott település mind a nemzetközi, mind a hazai bilaterális vagy multilaterális kapcsolataiba az egészség kérdéseit is beépíti, azokat ezen kapcsolatrendszerekben érvényesíti, szélesíti.

Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége 2015. évi szimpóziuma meghívott előadók, szervezetek és a szövetség tagvárosai ilyen irányú tapasztalatait kívánja a konferencia résztvevőivel megismertetni, és a tapasztalatokat megosztva elérni, hogy egyre több település és szövetségünk tagjai is mind szélesebb körben alkalmazzák az egészség diplomácia módszereit és lehetőségeit.

Reméljük, tagjaink körében a szimpózium tapasztalatai alapján intenzívebbé és hatékonyabbá válik az egészség diplomáciai tevékenység, de ugyanígy bízunk abban is, hogy az érdeklődő települések is hasznos tapasztalatokkal térnek majd haza a rendezvényt követően, és az egészség diplomáciai tevékenység nem csupán az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége tagvárosaiban lesz a jövőben meghatározó.

Reméljük, előzetes információink és meghívásunk alapján számíthatunk az Önök érdeklődésére is Pécsett.

De Blasio Antonio

főtitkár
Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége

 


A szimpózium célja:
 • Az egészség diplomácia jelentésének, vetületeinek, lehetséges területeinek megismertetése, bemutatása
 • Tapasztalatcsere - tagvárosainkban, valamint a szimpóziumon részt- vevő településeken és szervezetekben folyó egészség diplomáciai tevékenységek bemutatása az alábbi területeken:
  • Testvérvárosi/partnervárosi kapcsolatok
  • Hazai és nemzetközi szervezeti tagságok
  • A helyi Egészséges Városok program és más helyi szervezetek kapcsolatai
  • Önkormányzati cégek és szervezetek helyi és külső kapcsolatai
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az egészség diplomácia lehetőségeit és az ez irányú tapasztalatokat az egészség fejlesztésében
 • Megvizsgálni az egészség diplomácia érvényesítésének lehetőségeit
 • Az egészség diplomáciai segítségével megalapozni az érdeklődő, csatlakozni kívánó városokkal való együttműködést
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések keretében ismerhetik meg a szimpózium céljaihoz és feladataihoz kapcsolódó előadásokat, esettanulmányokat.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése.

 

 

PROGRAMTERVEZET

2015. november 5. (csütörtök)
11:00 A szövetség Igazgatótanács ülése (Külön meghívás alapján)
Helyszín: Polgármesteri Hivatal (Pécs, Széchenyi tér 1.)
12:30-tól A közgyűlés résztvevőinek érkezése
Büféebéd az igazgatótanács és a közgyűlés résztvevői részére
Helyszín: Polgármesteri Hivatal (Pécs, Széchenyi tér 1.)
14:00 A szövetség Közgyűlése (Külön meghívás alapján)
Helyszín: Polgármesteri Hivatal (Pécs, Széchenyi tér 1.)
15:30 Kávészünet
16:00 Közgyűlés folytatása
17:30 Közgyűlés zárása
20:00 Vacsora
Helyszín: Hotel Palatinus (Pécs, Király u. 5.)
2015. november 6. (péntek)
10:00 XXVII. Szimpózium – Megnyitó
Helyszín: Hotel Palatinus (Pécs, Király u. 5.)
10:15 Plenáris ülés
11:15 Kávészünet
11:45 Plenáris ülés folytatása
13:00 Ebéd
Helyszín: Hotel Palatinus (Pécs, Király u. 5.)
14:00 Plenáris ülés
Helyszín: Hotel Palatinus (Pécs, Király u. 5.)
15:30 Kávészünet
16:00 Plenáris ülés folytatása
17:30 Szimpózium 1. napjának zárása
19:00 Pécs Megyei Jogú Város Polgármesterének fogadása
2015. november 7. (szombat) - Helyszín: Hotel Palatinus (Pécs, Király u. 5.)
9:30 Plenáris ülés
10:30 Kávészünet
10:45 Plenáris ülés folytatása
12:00 Konferencia zárása
12:30 Ebéd, hazautazás

   

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövesége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
  Jelentkezési határidő: 2015. október 8.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A részvétellel kapcsolatos minden ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 4.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezések:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 5. (csütörtök) Vacsora 3.500. Ft/fő
  November 6. (péntek) Ebéd 3.500. Ft/fő
  November 7. (szombat) Ebéd 3.500. Ft/fő

  Mindhárom térítéses étkezés svédasztalos rendszerben történik, melyek ára tartalmazza egy üveg ásványvíz fogyasztását étkezésenként. Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

  A november 5-i igazgatótanács ülés és közgyűlés résztvevői számára Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 6-án (pénteken) este Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyeket igényli, mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén!

c) Szállás:

 • A rendezvény szálláshelye:

  Hotel Palatinus City Center
  7621 Pécs, Király u. 5.
  http://www.danubiushotels.hu/szallodak-pecs/hotel-palatinus/

  Egyágyas elhelyezés 13.600. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 8.100. Ft/fő/éjszaka

  A szobaárak tartalmazzák a büféreggelit, az ÁFA-t, és az idegenforgalmi adót, valamint a szauna használatát.

  A szállodai szobákat érkezés napján 14:00 órától lehet elfoglalni, és utazás napján 10:00 óráig kell elhagyni.

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy a szobát kivel kívánja megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani, és az általa jelzett fél is beírta a jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudjuk fi gyelembe venni.

II. Regisztráció-információ:
2015. november 5. 12:30 - 15:00 óra   Polgármesteri Hivatal (csak az igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői részére)
  16:00 - 19:00 óra   Hotel Palatinus
(a szimpózium résztvevői részére)
2015. november 6. 09:00 - 16:00 óra   Hotel Palatinus
2015. november 7. 09:00 - 11:00 óra   Hotel Palatinus
III. Parkolás
 • A 2015. november 5-i igazgatótanács ülésre és közgyűlésre érkezők számára ingyenes parkolási lehetőséget a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca (Árkád Bevásárlóközpont) nyugati oldalán fekvő ún. Centrum Parkolóban biztosítunk 2015. november 5-ére. A parkoló a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető. A Polgármesteri Hivatal (Széchenyi tér 1.) a parkolótól északi irányban, kb. 5 perces sétára található. Mivel a jelzett parkoló díjköteles, így kérjük, amennyiben parkolójegyre van szüksége, azt a jelentkezési lapon jelezze. A parkolójegyet a rendezvényt megelőzően postai úton küldjük meg. Kérjük, hogy a rendezvényre érkező szállóvendégek a szálloda parkolóját használják.
 • A konferenciára érkező szállóvendégek részére parkolásra a szállodához tartozó mélygarázsban van lehetőség.
  Parkolási díj: 1.600. Ft/gépkocsi/éj
IV. További információ:
Nagy Zsuzsanna
az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége titkára
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Mobil: 06 70 7088 620
Tel: 06 72 312 965
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
   
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez) Pdf 600 Kbyte
Jelentkezési lap Doc 50 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Doc 40 Kbyte