Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége XXVI. Szimpóziuma

"Ki, mit tud az egészségfejlesztésről?"

Az elmúlt 25 év tapasztalatai és az Egészséges Városok jövője

Baja, 2014. november 6-7-8.

A rendezvény fővédnöke:
Potápi Árpád János
Nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Miniszterelnökség

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Szeretettel és nagyrabecsüléssel köszöntöm Önöket a magam, a város vezetése, és minden bajai polgár nevében az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének 26. Szimpóziumán Baja városában! Büszkeség, és egyben megtiszteltetés számunkra, hogy ez a világméretű kezdeményezés városunkba látogat.

Baja városa mindig is kiemelt fi gyelmet fordított az egészséges életmódra. Talán az egyik legérdekesebb adat ebből a szempontból a halfogyasztás. Míg országos átlagban, éves szinten a halfogyasztás 5 kg körüli, addig Baja városában az egy főre jutó halfogyasztás több mint 33 kg. Már önmagában ez a tény is egy egészséges város létét sugallja, de természetesen ez csak egy a sok közül. Vízi városként, a csodálatos Gemenc mellett élve, a város szívében található szigettel büszkélkedve megannyi lehetőségünk van arra, hogy testünket és lelkünket az egészséges életmódra neveljük. Lakosaink jelentős része vízre száll a tavasztól őszig tartó szezonba, egész éven át friss levegőt lélegezve edzhetjük testünket és lelkünket akár a szigeten futva, akár a Gemencben túrázva, vagy a Sugovicában úszva. Városunk egyik legsikeresebb cége a Baja Marketing Kft . is kiemelt fi gyelmet fordít az egészséges életmódra. Közétkeztetési részlege elsők között csatlakozott az országos minta menza programhoz, melynek keretében a közétkeztetésben résztvevők, az egészséges táplálkozás jegyében kapják a mindennapi ételüket. A szintén az üzemeletetésébe tartozó Ifj úsági Szálló és Étterem is mindennap kínál, kifejezetten az egészséges táplálkozás szigorú elvein alapuló menüt az igen kiterjedt vendégkörének. Azt hiszem, nem kell tovább sorolnom, mennyire életünk része az egészséges életmód, és az azutáni vágy.

Ez a szimpózium fantasztikus lehetőség arra, hogy kiértékeljük az elmúlt 25 év tapasztalatait, hogy egymástól tanulva, mindannyian egy egészséges nemzet létén munkálkodhassunk! Remélem, hogy egyre többen lesznek részesei ennek a fantasztikus kezdeményezésnek, és hamarosan nem lesz olyan város országunkban, aki ne csatlakozna az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségéhez!

Kívánom, hogy a Baján töltött idejük teljék, hasznosan, gazdagodjanak új tapasztalatokkal, és a szimpózium szüneteiben töltsék fel testüket és lelküket Baja csodálatos városában sétálva.

Szeretettel várom Önöket Baján, a Halászlé Fővárosában!

Fercsák Róbert
Baja város alpolgármestere


"Dániel azonban elhatározta magában, hogy nem szennyezi be magát a király ételeivel... Azért arra kérte az udvari emberek főnökét, hogy ne kelljen magát beszennyeznie... az udvari emberek főnöke mégis ezt felelte Dánielnek: "Félek uramtól, a királytól, aki maga szabta meg számotokra az ételt és italt. Ha úgy látja, hogy arcotok soványabb, mint a veletek egykorú ifj aké, én leszek érte felelős a király előtt... Csak tíz napig tégy próbát szolgáiddal! Adass nekünk főzeléket ételül és vizet italul! Akkor vedd szemügyre a mi arcunkat meg a királyi ételekből táplálkozó ifjak arcát... Hallgatott is a tanácsukra és tíz napig próbára tette őket. Tíz nap múlva külsejükben csinosabbnak és jobban tápláltaknak látszottak, mint a többi ifj ak, akik királyi ételeket ettek..."

Dániel:1.8-1.15


Tisztelt Meghívottak!

25 év a történelemben igen rövid időszak, azonban az egészségvédelem modernkori történetében kimagaslóan hosszú időnek számít az Egészséges Városok nemzetközi szervezetének és mozgalmának fennállása. A fenti tény talán azt is egyértelműen bizonyítja, hogy a kitűzött célok és a program indulásakor megalkotott alapelvek máig érvényesek, hiszen az Egészséges Városok program egymásra épülő fázisaiban láthatóan, bizonyítottan mind magasabb szinten valósulnak meg.

Ugyanez a pozitív átalakulás fi gyelhető meg, ha az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége és tagvárosai elmúlt 25 évét vizsgáljuk, hiszen a magyar szövetség tagvárosaiban is elindult a helyi egészségfejlesztési tervezési munka, az egészség-műveltség javítása, és több helyütt komoly szervezeti hátteret alakítottak ki, igen magas szintű önkormányzati elkötelezettséggel.

Tagvárosaink Kárpát-medencei testvérvárosaikkal folytatott együttműködéseinek során többször felmerült a szövetségünkhöz való csatlakozás lehetőségének kérdése, így 2014-től alapszabályunk és elnevezésünk módosításával létrehoztuk az "Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségét" amely szervezet lehetőséget kíván biztosítani határainkon kívüli magyarlakta települések szervezetünkhöz való csatlakozására, és adott országon belül az Egészséges Városok program elindítására.

2014. évi szimpóziumunk témaválasztása is azt a célt kívánja szolgálni, hogy tagvárosaink ismertessék az újonnan csatlakozni kívánó magyar és határon túli magyarlakta településekkel azt az egészségvédelmi tevékenységet, amelyet magas szinten végeznek, és jó példaként tudnak bemutatni minden érdeklődő számára.

Bízom benne, hogy mind több határon túli magyar lakta település el tudja fogadni meghívásunkat, és részvételükkel elindulhat egy olyan irányú társadalmi, egészségfejlesztési program városukban, adott országban, amely mind az ott élő magyarság, mind a többségi nemzet számára az életminőség javulását eredményezi.

De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége


A szimpózium célja:
 • Az Egészséges Városok program alapelveinek, módszereinek megismertetése, bemutatása az érdeklődő, csatlakozni kívánó magyarországi és határon túli városok részére
 • Tapasztalatcsere - tagvárosainkban, valamint a szimpóziumon résztvevő településeken és szervezetekben folyó egészségfejlesztési tevékenységek bemutatása az alábbi területeken:
  • Az egészségfejlesztés megjelenése a helyi önkormányzat döntéseiben, tevékenységeiben
  • Egészségfejlesztés a különböző életszakaszokban - gyermekek, felnőttek, idősek
  • Hátrányos helyzetű csoportok
  • Népegészségügyi prioritások - mozgás, táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás
  • Egészséges várostervezés, egészséges közlekedés, egészséges lakhatás
  A fenti tevékenységek bemutatása során kiemelt hangsúlyt kapnak az Egészséges Városok horizontális céljai - multiszektorialitás, esélyegyenlőség az egészségben, részvételen alapuló döntéshozás.
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az Egészséges Városok program céljait, működését, valamint az egészségfejlesztés területén szerzett tapasztalatokat
 • Megvizsgálni az egészségfejlesztési feladatokban szerepet játszó területek együttműködési lehetőségeit
 • Megalapozni az érdeklődő, csatlakozni kívánó városokkal való együttműködést
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések keretében ismerhetik meg a szimpózium céljaihoz és feladataihoz kapcsolódó előadásokat, esettanulmányokat.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövesége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
  Jelentkezési határidő: 2014. október 5.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A részvétellel kapcsolatos minden ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 4.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezések:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 6. (csütörtök) Vacsora 3.300. Ft/fő
  November 7. (péntek) Ebéd 3.300. Ft/fő
  November 8. (szombat) Ebéd 3.300. Ft/fő

  Mindhárom térítéses étkezés svédasztalos rendszerben történik, melyek ára tartalmazza egy ásványvíz vagy üdítő fogyasztását étkezésenként. Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

  A november 6-i igazgatótanács ülés és közgyűlés résztvevői számára Baja Város Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 7-én (pénteken) este Baja Város Polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyeket igényli, mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén!

c) Szállás:

 • A rendezvény szálláshelye:

  Duna Wellness Hotel | 6500 Baja, Szentháromság tér 6.
  www.hotelduna.hu

  A négycsillagos szárnyban:  
  Egyágyas elhelyezés 14.300. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 9.300. Ft/fő/éjszaka
     
  A háromcsillagos szárnyban:  
  Egyágyas elhelyezés 7.300. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 5.100. Ft/fő/éjszaka

  A szobaárak tartalmazzák a büféreggelit, az ÁFA-t, és az idegenforgalmi adót, valamint a wellness részleg használatát.

  A hotelban 18 db négycsillagos és 18 db háromcsillagos szoba található. Kérjük, a jelentkezési lapon jelezni, hogy melyik szárnyban kérik az elhelyezést. Az igényeket a jelentkezési lapok beérkezésének sorrendjében tudjuk teljesíteni!

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy a szobát kivel kívánja megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani, és az általa jelzett fél is beírta a jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudjuk fi gyelembe venni.

II. Regisztráció-információ:
2014. november 6. 12:30 - 15:00 óra   Polgármesteri Hivatal
(csak az igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői részére)
  16:00 - 20:00 óra   Duna Wellness Hotel
(a szimpózium résztvevői részére)
2014. november 7. 09:00 - 17:00 óra   Duna Wellness Hotel
2014. november 8. 09:00 - 11:00 óra   Duna Wellness Hotel
III. Parkolás
 • A 2014. november 6-i igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői, valamint a 2014. november 7-8-i szimpózium részvevői számára az alábbi helyen van lehetőség ingyenes parkolásra: Szentháromság tér - Szentháromság szobor mögötti negyed, a rendezvény résztvevőinek fenntartott parkolóban

  (A rendezvény helyszínei - Polgármesteri Hivatal, Duna Wellness Hotel - a Szentháromság téren találhatók.)
IV. További információ:
Nagy Zsuzsanna
az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége titkára
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Mobil: 06 70 7088 620
Tel: 06 72 312 965
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
 
Dr. Zöld Lászlóné
az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége helyi koordinátora,
önkormányzati képviselő,
egyházi, civil és karitatív tanácsnok
Tel: 06 20 561 2296
E-mail: drzoldl@mail.externet.hu
 
Bánfalvi Gáborné Magda
Baja Város Önkormányzat Kabinetiroda
nemzetközi kapcsolatok és protokoll referens
Tel: 06 20 44 92 234
E-mail: banfalvi.magda@bajavaros.hu
 
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez) Pdf 5,59 Mbyte
Jelentkezési lap Doc 50 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Doc 37,5 Kbyte