Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXV. Szimpóziuma

"Egészséges Ifjúság - Egészséges Nemzet"

Székesfehérvár, 2013. november 7-8-9.


A rendezvény fővédnöke:
Balog Zoltán
miniszter úr
Emberi Erőforrások Minisztériuma
A rendezvény védnöke:
Dr. Galambos Dénes
kormánymegbízott úr
Fejér Megyei Kormányhivatal

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!


Szeretettel köszöntöm hazánk történelmi fővárosában, Székesfehérváron az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXV. Szimpóziumán. Büszkék vagyunk arra, hogy a 2013-as Szent István Emlékévben a város, mint a Szövetség éves elnöke egészségprogramjával megmutathatja, hogy a történelmi múlt ápolása mellett nagy hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére.

Székesfehérvár 1988-tól alapítóként és elkötelezett tagként vesz részt a WHO Egészséges Városok Mozgalom munkájában. A 2011¬ben elfogadott városi egészségtérkép és egészségfejlesztési tervvel pedig erősítik az egészséget támogató közpolitika kialakítását. Ebben komoly segítséget jelentenek a várossal együttműködő helyi civil szervezetek, egészségügyi és oktatási intézmények, a székesfehérváriak.

A Bajnokok Városában az élsport és a diáksport mellett kiemelt figyelmet fordítunk a tömegsportra is. Az országban egyedülálló módon mintegy négyezer ember tud hetente ingyen mozogni a Nyitott Tornatermek-program keretében. A legifjabb korosztály a folyamatosan megújuló játszótereken mozoghat biztonságos körülmények között, addig szüleik felnőtt játszótéren edzhetnek, a Szülők Akadémiáján pedig számos hasznos információhoz jutnak a fiatalokat érintő egészségügyi témákban. Az oktatási intézményeink nagy figyelmet fordítanak az egészséges életmódra nevelésre. Ennek része a megfelelő közétkeztetés biztosítása, a napi testedzés valamint olyan gyermekfoglalkozások, amelyeken többek között a helyes fogmosást sajátítják el a legkisebbek. A középiskolás korosztályt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai rendezvényeikkel, kiadványaikkal szólítják meg. Kiváló és hasznos elfoglaltságot jelentenek a fiataloknak az iskolák közötti bajnokságok számos sportágban.

Szent István városában hittel valljuk államalapító királyunk intelmét, amely szerint: "A legnagyobb királyi ékesség, az én tudásom szerint, a királyelődök után járni, a szülőket utánozni." Jó példával elől járva gondoskodhatunk a ma ifjúságának egészségéről, amely alapja az egészséges nemzetnek. Ez a jövőnk záloga! Kívánom, hogy hasznosan és kellemesen teljen ez a néhány nap, a szakmai gyarapodás mellett jusson idő a kikapcsolódásra, a feltöltődésre. A szellemi, lelki feltöltődést segíti egy kellemes séta a megújult Belvárosban, ahol egykori királyaink nyomában járva feltárul városunk, országunk történelme!

Nagy szeretettel várom Önöket Székesfehérváron, hazánk történelmi fővárosában!

Dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere


Tisztelt Meghívottak!

Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége immár 25. alkalommal rendezi meg éves szimpóziumát. Részben úgy tűnik mintha tegnap lett volna az első ilyen konferencia Magyarországon – 1988-ban Gyulán – másrészről viszont távolba veszőnek tűnik az első rendezvényünk, hiszen felsorolni is nehéz lenne, hogy mi minden történt az elmúlt 25 évben a magyar népegészségügyben és az Egészséges Városok ma már világméretű mozgalmában.

Éves szimpóziumaink témaválasztása mindig az országos népegészségügyi prioritások és az Egészségügyi Világszervezet adott éves ajánlásai nyomán kerültek meghatározásra, azonban szinte kivétel nélkül minden kiemelt szakmai terület kereteiben megjelentek az ifjúság egészségfejlesztési feladatai és magyarországi követésre méltó gyakorlati tapasztalatai.

Idei jubileumi XXV. Szimpóziumunk fő témája

"Egészséges Ifjúság - Egészséges Nemzet"

arra kíván lehetőséget biztosítani az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai, a különböző kormányzati, szakmai és civil szervezeteknek, illetve a témát kutatók és az ahhoz kapcsolódó programok megvalósítói számára, hogy a különböző diszciplínák, szektorok az ifjúság egészségét elősegítő és ily módon hosszú távon a nemzet egészségét javító tevékenységeiről beszámoljanak.

Szeretnénk elérni, hogy az egészséges ifjúság és az azon keresztül megcélzott egészséges nemzet az Egészségügyi Világszervezet egészség definíciója szerint valósuljon meg, vagyis nem csupán a betegségek csökkentését, hiányát tűzzük ki célul, hanem a fizikai és szellemi egészség magas szintjét is. Célunkat – remélhetőleg közös nemzeti célként – akkor tudjuk elérni, ha sikerül széles körben partnerként megnyerni a különböző kormányzati szinteket, a szakmai és a civil szféra képviselőit, és elérni, hogy az egészség valóban össznépi, társadalmi programmá váljon.

Ennek megvalósításához reméljük, Önre is számíthatunk – első lépésben – mint konferenciánk résztvevője vagy előadója.

Tisztelettel:

De Blasio Antonio

Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkáraA szimpózium célja:
 • Az egészségfejlesztés széleskörű lehetőségeinek megismertetése a koragyermekkortól kezdődően
 • Tapasztalatcsere a gyermekeket és az ifjúságot célzó egészségmegőrzés lehetőségeiről
 • Tagvárosainkban, valamint a szimpóziumon résztvevő településeken és szervezetekben folyó, a gyermekek és az ifjúság egészségmegőrzését célzó tevékenységek bemutatása az alábbi területeken:
  • helyi önkormányzat, helyi döntéshozatali rendszer
  • oktatás
  • egészségügy
  • média
  • közösségek, családok, munkahelyek
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az egészséges gyermekkor, ifjúság elősegítésének pozitív tapasztalatait
 • Megvizsgálni az egészséges felnőttkor elérésében szerepet játszó területek együttműködési lehetőségeit
 • Megalapozni a városok közötti és a helyi együttműködések kialakítását a koragyermekkori és a generációkon átívelő egészségfejlesztés érdekében
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések keretében ismerhetik meg a szimpózium fő témájához, céljaihoz és feladataihoz kapcsolódó előadásokat, esettanulmányokat.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak a témához kapcsolódó országos, illetve helyi, kormányzati, szakmai és civil szervezetek.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyarországi Szövesége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
  Jelentkezési határidő: 2013. október 4.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A részvétellel kapcsolatos minden ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 6.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezések:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 7. (csütörtök) Vacsora 3.600. Ft/fő
  November 8. (péntek) Ebéd 3.600. Ft/fő
  November 9. (szombat) Ebéd 3.600. Ft/fő

  Mindhárom térítéses étkezés svédasztalos rendszerben történik, melyek ára tartalmazza egy ásványvíz vagy üdítő fogyasztását étkezésenként. Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

  A november 7-i igazgatótanács ülés és közgyűlés résztvevői számára Székesfehérvár M. J. V. Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 8-án (pénteken) este Székesfehérvár M. J. V. Polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyiket igényli, mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén!

c) Szállás:

 • A rendezvény szálláshelye:

  Hotel Magyar Király
  8000 Székesfehérvár, Fő u. 10.
  www.magyarkiraly.hu

  Egyágyas elhelyezés 17.250. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 10.250. Ft/fő/éjszaka

  A szobaárak tartalmazzák a büféreggelit, az ÁFA-t, és az idegenforgalmi adót.

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy a szobát kivel kívánja megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani, és az általa jelzett fél is beírta a jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudjuk figyelembe venni.

II. Regisztráció-információ:
2013. november 7. 12:30 - 15:00 óra   Polgármesteri Hivatal
(az igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői részére)
  15:00 - 20:00 óra   Hotel Magyar Király
(a szimpózium résztvevői részére)
2013. november 8. 09:00 - 17:00 óra   Hotel Magyar Király
2013. november 9. 09:00 - 11:00 óra   Hotel Magyar Király
III. Parkolás
 • A 2013. november 7-i igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői számára az alábbi helyeken van lehetőség ingyenes parkolásra:
  - Szent István tér
  - Kossuth Lajos utca

  Mindkét lehetőség gyalog két percnyire található a Városházától.
  A korlátozott kapacitás miatt a parkolóhely igényt kérjük a jelentkezési lapon jelezni!
 • A szimpózium helyszínén a Hotel Magyar Király őrzött mélygarázsában van lehetőség parkolásra, melynek használata 1.400. Ft/nap/autó.  
  A korlátozott kapacitás miatt a parkolóhely igényt kérjük a jelentkezési lapon jelezni!
IV. További információ:
Östör Annamária
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának
Egészségügyért és Sportért Felelős Tanácsnoka
Tel: 06 20 461 2964
E-mail: ostor.annamaria@fehervar.hu
 
Varga Márta
az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége helyi koordinátora
Tel: 06 20 320 8826
E-mail: varga.marta@humanszolg.hu
 
Nagy Zsuzsanna
az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége titkára
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 312 965
Mobil: 06 70 7088 620
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez) Pdf 2,67 Mbyte
Jelentkezési lap Doc 49 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Doc 35 Kbyte