Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXIV. Szimpóziuma

"Aktív időskor - Generációk egészsége"

Zalaegerszeg, 2012. november 6-7-8.

Nagyobb térkép megtekintéséhez kattintson a képre
A rendezvény védnöke:
Rigó Csaba
kormánymegbízott
Zala Megyei Kormányhivatal

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm Önöket az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének XXIV. Szimpóziumán.

Városunk 1989-től, tehát a kezdetektől fogva részt vesz az Egészséges Városok nemzeti hálózata munkájában. Az idei év üzenete, a WHO Egészség Világnap témájához - "A tevékeny időskor egészséges éveket ad" - csatlakozva az "Aktív időskor - Generációk egészsége" témaköröket öleli fel. Az egészséges és tevékeny időskor lehetőségének megteremtése meghatározó szerepet kap támogató elképzeléseinkben, melyeket az egészségtudatos viselkedés elősegítése és az életkorbarát környezet biztosítása érdekében alakítottunk ki a lakosság minden korosztálya számára.
Az Európai Parlament és a Tanács döntése alapján a 2012-es év "az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás" európai éve. E kezdeményezés igyekszik ráirányítani a figyelmet arra az örömteli tényre, hogy Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban. A tevékeny, aktív időskor nagyon fontos a nemzedékek közötti szolidaritás fenntartásában is azokban a társadalmakban, melyekben egyre több az idős ember.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata évek óta kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű "idősbarát" politika kialakítását. Ennek érdekében különös figyelemmel kezeljük az idős lakossággal történő együttműködést, az időskorú emberek életkörülményeinek figyelemmel kísérését, az idősek aktivitásának megőrzését, szükség esetén a róluk való gondoskodást.
Önkormányzatunk 2007-ben, elsőként nyerte el a "Zala Megye Idősbarát Önkormányzata" kitüntető címet. Szintén az idősek ügye iránti elkötelezettség jeleként a közgyűlés 2010 októberében létrehozta az Idősügyi Albizottságot, majd 2012 májusában az Idősügyi Tanácsot. Az elmúlt évek során önkormányzatunk jelentős hangsúlyt helyezett az idősek szociális és egészségügyi ellátórendszerének fejlesztésére, elsősorban az idősek lakókörnyezetben történő ellátását, segítését tekintettük alapvető feladatunknak.

A város vezetése parkosítással, zöldterületek kialakításával, gondozásával, fejlesztésével, a közlekedés akadálymentességének megteremtésével, kerékpárutak építésével, a szabadidős és sporttevékenységek támogatásával igyekszik élhetőbb környezetet biztosítani a városban élő valamennyi generáció, így a szépkorúak számára. Az önkormányzat a helyi társadalom minden tagját partnerének tekinti az idősügyben, aki képes és kész tenni az idős emberek életkörülményeinek, életminőségének javítása érdekében. A párbeszéd részesei a különböző nyugdíjas szervezetek, a civil szféra egyéb szervezetei, az egyházak éppúgy, mint a különböző karitatív egyesületek. A városban minden évben kiemelt esemény az Idősek Világnapja, illetőleg az Idősek Hete rendezvénysorozat. Emellett a civil (idősügyi) közélet is rendkívül kiterjedt Zalaegerszegen.

Megtiszteltetés számunkra, hogy elnökként a "Göcsej kapujában", e páratlan szépségű környezetben adhatunk otthont a szimpóziumi rendezvénynek és láthatjuk vendégül résztvevőit. Nagy szeretettel várom Önöket városunkban, kívánom, hogy érezzék jól magukat nálunk, ha idejük engedi, tekintsék meg látnivalóinkat, élvezzék gasztronómiai remekeinket és a zalai emberek legendás vendégszeretetét!

Gyutai Csaba
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere


Tisztelt Meghívottak!

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége idén ünnepli 20 éves működését, melynek minden évben legfontosabb eseménye az az éves szimpózium, tudományos értekezlet, melyre tagjaink mellett minden magyarországi várost rendszeresen meghívunk.

Szövetségünk 2012-ben 24. alkalommal rendezi meg éves konferenciáját, hiszen a szövetséggé alakulást megelőzően közel négy évig laza hálózati együttműködés keretében, de komoly elkötelezettségek vállalásával már 1988-tól működött az Egészséges Városok Program Magyarországon. A szövetség éves szimpóziumának aktualitását eddig szinte minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott évre meghirdetett prioritásai és az Egészséges Városok Program fő koncepcionális elemei biztosították, hasonlóan az idei évhez, amikor szimpóziumunk fő témája:

Aktív időskor - Generációk egészsége

A 2012-es évet a WHO mellett az Európai Unió is az Aktív idősödés és a nemzedékek közti szolidaritás európai évének nyilvánította. Szerény lehetőségeinkkel a WHO és az EU kezdeményezéséhez kívánunk csatlakozni éves szimpóziumunkkal, hogy közösen rámutathassunk arra, milyen értékes hozzájárulást nyújtanak az idősek a társadalomhoz, és arra sarkalljuk a döntéshozókat, hogy teremtsenek jobb lehetőségeket az aktív idősödés számára és erősítsék meg a nemzedékek közötti szolidaritást.

A Föld lakosságának globális korosodása a népegészségügyi politikák és a társadalmi gazdasági fejlődés sikertörténete, de egyben hatalmas kihívást is jelent, melynek tétje, hogy az előrehaladott kor ellenére sikerül-e a bennük rejlő számos lehetőséget gyümölcsöztetni, ami leginkább az élet három fő területén jelenik meg: önálló életvitel, társadalmi szerepvállalás, foglalkoztatás.

Mindezek azonban csak akkor realizálhatók, ha sikerül az idősödő generációk egészségének megfelelő szinten történő megőrzése, ami nem korlátozódhat csupán az időskori egészségmegőrzésre, hanem egy generációkon átívelő következetes népegészségügyi program eredményeként érhető el.
Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 2012. évi szimpóziuma ezeknek a fontos kérdéseknek az önkormányzati, települési vetületeit kívánja bemutatni tagvárosainak tapasztalatai alapján, és a jó példákat széleskörű alkalmazásra felajánlani mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Reméljük, meghívásunkat mind többen elfogadják és szimpóziumunk hasznos tapasztalatokat nyújt a mindennapi munkához az aktív, tevékeny időskor megalapozásához, széles körben való eléréséhez.

Tisztelettel:

De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége

 

A szimpózium célja:
 • Az aktív időskor és a generációkon átívelő egészségmegőrzés széleskörű
  lehetőségeinek megismertetése
 • Tapasztalatcsere a generációkon átívelő egészségmegőrzés lehetőségeiről
 • Tagvárosainkban, valamint a szimpóziumon résztvevő településeken és szervezetekben folyó, az aktív időskor elősegítését célzó tevékenységek
  bemutatása az alábbi területeken:
  • helyi önkormányzat, helyi döntéshozatali rendszer
  • oktatás
  • egészségügy
  • média
  • közösségek, családok, munkahelyek
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az aktív időskor elősegítésének pozitív tapasztalatait
 • Megvizsgálni az aktív időskor elérésében szerepet játszó területek együttműködési lehetőségeit
 • Megalapozni a városok közötti és a helyi együttműködések kialakítását az aktív időskor és a generációkon átívelő egészségfejlesztés érdekében
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések keretében ismerhetik meg a szimpózium fő témájához, céljaihoz és feladataihoz kapcsolódó előadásokat, esettanulmányokat.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak a témához kapcsolódó országos, illetve helyi szakmai és civil szervezetek.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyarországi Szövesége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
  Jelentkezési határidő: 2012. október 8.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A részvétellel kapcsolatos minden ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 5.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezések:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 6. (kedd) Vacsora 3.300. Ft/fő
  November 7. (szerda) Ebéd 3.300. Ft/fő
  November 8. (csütörtök) Ebéd 3.300. Ft/fő

  Mindhárom térítéses étkezés svédasztalos rendszerben történik, melyek ára tartalmazza egy ásványvíz vagy üdítő fogyasztását étkezésenként. Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

  A november 6-i igazgatótanács ülés és közgyűlés résztvevői számára Zalaegerszeg M. J. V. Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 7-én (szerdán) este Zalaegerszeg M. J. V. Polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyiket igényli, mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén!

c) Szállás:

 • A rendezvény szálláshelye:

  Arany Bárány Hotel
  8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 1.

  Egyágyas elhelyezés 14.150. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 9.050. Ft/fő/éjszaka

  A szobaárak tartalmazzák a büféreggelit, az ÁFA-t, és az idegenforgalmi adót.

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy a szobát kivel kívánja megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani, és az általa jelzett fél is beírta a jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudjuk figyelembe venni.

II. Regisztráció-információ:
2011. november 6. 12:30 - 14:00 óra   Városi Közgyűlés Díszterme
  15:00 - 18:00 óra   Arany Bárány Hotel
2011. november 7. 09:00 - 17:00 óra   Arany Bárány Hotel
2011. november 8. 09:00 - 11:00 óra   Arany Bárány Hotel
III. Parkolás
 • A 2012. november 6-i igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői számára az alábbi parkolók ingyenesen vehetők igénybe:

  - Közgyűlési Díszterem saját belső parkolója (Széchenyi tér 5.)
  - Népjóléti Osztály Hivatalának parkolója (Kazinczy tér 4.)

  A korlátozott kapacitás miatt a parkolóhely igényt kérjük a jelentkezési lapon jelezni!
 • Szállóvendégek részére a szálloda saját zárt parkolójában tud ingyenes parkolást biztosítani.
   
  A korlátozott kapacitás miatt a parkolóhely igényt kérjük a jelentkezési lapon jelezni!
IV. További információ:
Dr. Vargáné Dr. Papp Éva
az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége helyi koordinátora 
Tel: 06 30 9012 187
E-mail: pevidr@gmail.com
 
De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 515 860
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
 
Nagy Zsuzsanna
titkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 312 965
Mobil: 06 70 7088 620
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez) Pdf 271 Kbyte
Jelentkezési lap Doc 47 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Doc 39 Kbyte