Egészséges Városok  Magyarországi Szövetsége XXIII. Szimpóziuma

"Egészséges Várospolitika"

Sopron, 2011. november 3-5.

A rendezvény védnökei:
Dr. Szócska Miklós
egészségügyért felelős államtitkár
Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Dr. Szakács Imre
elnök
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!


Sopron polgárai nevében tisztelettel köszöntöm Önöket az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének XXIII. Szimpóziumán.
Az idei év témája "Egészséges Várospolitika" önmagáért beszél.

Magyarországon az emberek több mint 60%-a városban él. A városok egy térségben központi szerepet töltenek be, ellátják a térség ipari, kereskedelmi, kulturális, oktatási, egészségügyi, közigazgatási, stb. feladatait, kihatva a környező településekre. Városvezető politikusként szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy döntéseink egy nagyobb közösségre hosszú távon komoly hatással vannak.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai kötelezettséget vállaltak arra, hogy megteremtsék az egészségesebb élet feltételeit, szakmai tudásukkal segítsék a helyi döntéshozókat annak érdekében, hogy az egészség, mint az életminőséget leginkább meghatározó tényező megjelenjen valamennyi közösséget érintő döntésben.

Sopron számára is fontos törekvés, hogy a városi életmódból eredő egészségkárosító hatásokat csökkentse, szorgalmazza polgárai számára az egészségfejlesztő, egész-ségmegőrző programokon való részvételt, támogassa a környezet védelmét.

Az elmúlt évek pályázati forrásaiból jelentős összegeket fordítottunk kerékpárút fejlesztésre, környezetbarát közösségi közlekedés kialakítására, a város környezet-biztonságának növelésére, környezeti állapotának javítására, megújuló energia-forrásokat hasznosító közösségi távfűtő rendszerek kialakítására, védett természeti kertek, parkok helyreállítására, települési szilárd hulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztésére. A fenti projektjeink, programjaink is városunk egészség melletti elkötelezettségét bizonyítják.

A XXIII. Szimpózium fő célja a várospolitikai szerepvállalás erősítése, a tagvárosok jó és pozitív gyakorlatának megismerése. Nagy érdeklődéssel várom polgármester társaim tapasztalatait, a Szövetség szakembereinek véleményét, és számítunk kedves vendégeink érdeklődésére.
Sopron és környéke nagy múltú, műemlékekben gazdag történeti és kulturális értékei, valamint a rekreációt elősegítő természeti környezete, gasztronómiája, borkultúrája a programokon túl is kellemes időtöltést ígér.

Nagy szeretettel várom Önöket, érezzék jól magukat városunkban.

Tisztelettel:

Dr. Fodor Tamás
polgármester
Sopron Megyei Jogú Város

Tisztelt Meghívottak!

Az  Egészséges  Városok  Magyarországi  Szövetsége  1989  óta  minden  évben  -  idén  immár  23.  alkalommal  -  megrendezi  éves  szimpóziumát,  melynek  témáját  mindenkor  az  Egészségügyi  Világszervezet  (WHO)  európai  prioritásai,  valamint  a  magyarországi  népegészségügyi  problémák  megoldásának  igényei  határozzák  meg.   

Szövetségünk  2011.  évi  szimpóziumának  fő témája  az  "Egészséges  Várospolitika"  melynek  keretében  igen  szerteágazó  és  változatos  tevékenységek,  programok,  stratégiák  bemutatását  várjuk,  mind  szövetségünk  tagvárosaitól,  mind  a  tudományos  konferencián  résztvevő más  érdeklődő városoktól,  szervezetektől.   

A  WHO  Európai  Egészséges  Városok  programjának  egyik  fő alapelve  az  egészség  önkormányzati  munkában  való  megjelenítése,  és  a  döntések  egészségtudatosabb  meghozatalának  mind  szélesebb  körben  való  elterjesztése.   Az  egészséges  várospolitika  nemcsak  az  egészség  prioritásainak  különböző területekre  vonatkozó  döntésekben  való  megjelenését  elenti,  hanem  a  döntések  "egészséges"  meghozatalát  is,  mely  szerint  a  döntéshozatal  fontos  részét  kell,  hogy  képezze  az  érintettekkel  való  konzultáció,  bevonásuk  a  döntések  előkészítésébe.  Ezáltal  fejlődhet  egy  adott  településen  az  a  társadalmi  kohézió,  amely  a  döntéshozók  és  a  lakosság  közötti  bizalmat  erősíti.   

A  jól  működő városi  egészségpolitika  a  település  életének  szinte  minden  vetületére  hatással  van,  így  nagyban  befolyásolhatja  az  egészségtudatos  oktatás,  a  mozgás-gazdag  életmód,  az  egészséges  táplálkozás,  és  a  környezeti  ártalmak  csökkentésének  kérdés-köreit  is.  Ha  mélyen  belegondolunk,  városaink  lakosságának  egészségét  igen  magas  arányban  befolyásolják  a  helyi  önkormányzat  döntései,  melyek  egyben  példát  is  mutathatnak  a  nem  önkormányzati  területek  egészségesebb  működéséhez.  Ezt  hangsúlyozza  ki  a  jelenleg  kialakítás  alatt  álló  új  európai  egészségstratégia  az "Egészség  2020"  is.   

Az  Egészséges  Városok  Magyarországi  Szövetsége  XXIII.  Szimpóziuma  szeretné  széles  körben  felhívni  a  figyelmet  a  különböző területek  döntéshozóinak  egészséget  befolyásoló  tevékenyséére,  remélve,  hogy  a  szimpózium  tapasztalatait  széles  körben  alkalmazni  fogják  a  rendezvényen  résztvevők.   

Reméljük,  meghívásunkat  mind  többen  elfogadják  és  szimpóziumunk  hasznos  tapasztalatokat  nyújt  a  mindennapi  munkához,  az  egészséges  várospolitika  fejlesztéséhez!

Tisztelettel:

De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége

Térkép
A szimpózium célja:
 • Az egészséges várospolitika koncepciójának és széleskörű lehetőségeinek megismertetése
 • Tapasztalatcsere az egészséges várospolitika fejlesztésének lehetőségeiről
 • Tagvárosainkban, valamint a szimpóziumon résztvevő településeken és szervezetekben folyó, az egészséges várospolitikát segítő tevékenységek bemutatása az alábbi területeken:
  • helyi önkormányzat, helyi döntéshozatali rendszer
  • oktatás
  • egészségügy
  • média
  • közösségek, családok, munkahelyek
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az egészséges várospolitika működésének és fejlesztési lehetőségeinek pozitív tapasztalatait 
 • Megvizsgálni az egészséges várospolitikában szerepet játszó területek együttműködési lehetőségeit 
 • Megalapozni az egészséges várospolitika fejlesztésének elősegítése érdekében városok közötti és helyi együttműködések kialakítását
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések keretében ismerhetik meg a szipózium fő témájához, céljaihoz és feladataihoz kapcsolódó előadásokat, esettanulmányokat.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak a témához kapcsolódó országos, illetve helyi szakmai és civil szervezetek.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyarországi Szövesége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
  Jelentkezési határidő: 2011. október 10.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A részvétellel kapcsolatos minden ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 5.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezések:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 3. (csütörtök) Vacsora 3.700. Ft/fő
  November 4. (péntek) Ebéd 3.700. Ft/fő
  November 5. (szombat) Ebéd 3.700. Ft/fő

  Mindhárom térítéses étkezés svédasztalos rendszerben történik, melyek ára tartalmazza egy ásványvíz vagy üdítő fogyasztását étkezésenként. Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

  A november 3-i igazgatótanács ülés és közgyűlés résztvevői számára Sopron M. J. V. Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 4-én (pénteken) este Sopron M. J. V. Polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyiket igényli, mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén!

c) Szállás:

 • A rendezvény szálláshelye:

  Best Western Pannonia Med Hotel****
  9400 Sopron, Várkerület 75.  

  Egyágyas elhelyezés 11.900. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 7.950. Ft/fő/éjszaka
  A szobaár tartalmazza az ÁFA-t, a svédasztalos reggelit, a szálloda rekreációs szolgáltatásait (uszoda, pezsgőfürdő, szauna, fitneszgépek) értékmegőrzést a recepción, business corner használatát, wireless internet használatát a ház teljes területén. A Polgármesteri Hivatal döntése alapján, a rendezvény résztvevői mentesek az idegenforgalmi adó fizetése alól.

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy a szobát kivel kívánják megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani, és az általa jelzett fél is beírta a jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudjuk figyelembe venni.
II. Regisztráció-információ:
2011. november 3. 12:30 - 14:00 óra   Polgármesteri Hivatal Sopron
  15:00 - 18:00 óra   Best Western Pannonia Med Hotel
2011. november 4. 09:00 - 17:00 óra   Best Western Pannonia Med Hotel
2011. november 5. 09:00 - 11:00 óra   Best Western Pannonia Med Hotel
III. Parkolás
 • Azon résztvevők számára, akik kizárólag a 2011. november 3-i közgyűlésen vesznek részt a Petőfi téri mélygarázst ajánljuk (Sopron, Petőfi tér 1.) A mélygarázs parkolóhelyeit igénybe lehet venni személygépkocsival:

  - nappal (8:00 - 18:00 között) bruttó 150 Ft/óra díjtétel ellenében
  - éjszaka (18:00 - 8:00 között) bruttó 70 Ft/óra díjtétel ellenében

  A belváros sorompókkal elzárt terület. A Polgármesteri Hivatal (Sopron, Fő tér) kizárólag gyalog közelíthető meg a mélygarázs gyalogos feljárójától balra fordulva a Templom utcán át kb. 400 m-es sétával.
 • A szimpózium  (2011.  november  4-5.)  résztvevői  részére  a  parkolás  a  rendezvény  helyszínén  a  Best  Western  Pannonia  Med  Hotel  őrzött  mélygarázsban  lehetséges,  melynek  díja  a  szimpózium  résztvevői  részére  bruttó  1.000.  Ft/éj.   A  mélygarázs  kapacitása  korlátozott,  így  kérjük  a  jelentkezési  lapon  a  parkolóhely  igényt  előzetesen  jelezni.  
   
  A  szállodától  a  Polgármesteri  Hivatal  kb.  500  m-es  sétával  a  Várkerület  -  Lenk   átjáró  - Szent  György  utca  útvonalon  érhető el.      
IV. További információ:
Farkas Andrea
az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége helyi koordinátora 
Polgármesteri Hivatal 
9400 Sopron, Fő tér 1.  
Tel: 99 515 242 
Fax: 99 515 207 
E-mail: Farkas.Andrea@sopron-ph.hu
 
De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 515 860
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
 
Nagy Zsuzsanna
titkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 312 965
Mobil: +36 70 7088 620
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez) Pdf 264 Kbyte
Jelentkezési lap Doc 46 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Doc 39 Kbyte