Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXII. Szimpóziuma

Az egészség-műveltség jelentősége és fejlesztésének lehetőségei

GYŐR, 2010. NOVEMBER 11-13.

A rendezvény fővédnöke:
Dr. Schmitt Pál
a Magyar Köztársaság elnöke
A rendezvény védnökei:
Dr. Szócska Miklós
egészségügyért felelős államtitkár
Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Dr. Mikola István
elnök
Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága

Dr. Szakács Imre
elnök
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Nagy örömömre szolgál, hogy 2010-ben Győr városa adhat otthont az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége, immár XXII. alkalommal sorra kerülő éves szimpóziumának. Mindig büszkeséggel tölt el, ha városunk rendezhet meg nívós eseményeket, különösen örömteli azonban akkor, ha fontos téma kerül a napirendre. Bizonyára egyetértenek velem abban, hogy egészségünknél fontosabb dolog kevés van az életben. Szokták mondani, "legnagyobb kincsünk az egészség, minden más problémát megoldunk". Így vagyok ezzel magam is, ennek szellemében nevelem gyermekeimet. Győr városa ezért mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megfelelő környezetet biztosítson a munkához és a fontos kérdések megvitatásához.

A Győrbe látogatók közül vannak, akik első látásra beleszeretnek városunkba, és vannak, akik hosszabb ismerkedés után értik és tapasztalják meg, hogy Győrt csak szeretni lehet. Győr a "Folyók városa", különleges hangulatát a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna és a Marcal szelíd ölelése adja. Akár tutajon is megcsodálhatjuk az ódon várfalak, a csodálatos zöld környezet és az öreg fák árnyékában felbukkanó vendéglőket, vagy a szerelmesek szigeteként ismert Radó-szigetet. A Közép-Kelet Európa legszebb barokk tereként számon tartott Széchenyi tér teljesen megújult, a sétálóutcákat és tereket ellepték a kávéházak teraszai, a romantikus közök virágos ablakaikkal pedig mindenkit andalgásra csábítanak. Győr szakrális értékekben hazánk egyik legjelentősebb kincsekkel bíró városa, a legszebb hazai barokk paloták között akár történelmi időutazás részesei is lehetünk. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül elnyerte a Műemlékvédelem Európa-díját.

Városunk büszke itthon és külföldön egyaránt elismert és számon tartott művészeti intézményeire, fesztiváljaira. A Győri Balett és a Győri Nemzeti Színház társulatai, a Győri Filharmonikus Zenekar évadról évadra, estéről estére felejthetetlen művészeti élménnyel ajándékozzák meg közönségüket. Győr fesztiválváros, ahol a művészetek barátai, az igényes - 2 - kikapcsolódásra vágyók egész éven át vonzó programokra lelhetnek. Nagy örömömre szolgált, hogy a kultúráért, az idegenforgalomért dolgozó szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően, idén városunk nyerte el a "Kultúra Magyar Városa 2010" címet.

Büszke vagyok arra, hogy az egészségügy területén is szép eredményeket tudunk felmutatni. Sokan dolgoznak szívvel-lélekkel azon, hogy minél egészségesebbek legyenek az emberek Győrben, az erőfeszítéseknek, közös céloknak köszönhetően sikerült elnyernünk az Egészségbarát Település és az Egészségbarát Önkormányzat címet is. Városunk 1989 óta tagja a WHO Egészséges Városok mozgalomnak, amellyel arra vállalt kötelezettséget, hogy tudatosan kíván tenni a Győrben élő lakosság egészségének megőrzéséért és az ehhez szükséges környezeti feltételek biztosításáért. Először, Pécs mellett egyedüli magyar városként, 1994-ben kaptunk lehetőséget a WHO szűkebb, európai projektvárosi hálózatába történő bekapcsolódásra. Azóta minden öt évben sikerrel pályáztunk a projektvárosi hálózatban való részvételre is. Nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai aktivitás támogatására, amit tudatos várostervezéssel is bátorítunk. Így került sor gyermekjátszótér felújításokra, idősek játszótere kialakítására, 2009- ben a Barátság Sportpark átadására, az idei évben a kerékpáros koncepció elfogadására. A generációk egészségét az iskolai egészségfejlesztési mintaprogramok, az iskolai egészségnevelési programok támogatása, a Győr városi Drogstratégia, a 11 helyszínt érintő Egészség-Piac programsorozat, az Idősügyi koncepció és az Idősek jóléti lakhatási lehetőségeinek fejlesztését célzó nemzetközi programban történt részvételünk, továbbá a lakossági sport- és életminőséget javító programok, képzések, kiadványok szolgálják.

Győr tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének, és 2010-ben a Szövetség elnöki tisztét, mint Győr város polgármestere töltöm be. Városunk 1994 után második alkalommal ad helyet a Szövetség ezúttal XXII. Szimpóziumának. Örömmel teszünk eleget ennek a megtisztelő felkérésnek és szeretettel várjuk a rendezvényre ide látogató politikusokat, szakembereket, minden kedves vendégünket! Legyen ez a találkozás szakmailag hasznos, ugyanakkor élmény és feltöltődés is egyben, amely a testi, lelki és mentális egészséget egyaránt szolgálja!

Nagy szeretettel hívom Önt, vegyen részt a szimpóziumon és érezze jól magát Győrben!

Tisztelettel:

Borkai Zsolt
polgármester

Tisztelt Meghívottak!

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 2010. november 11-13. között immár XXII. alkalommal rendezi éves szimpóziumát. Szövetségünk minden évben törekedett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet, valamint a nemzeti egészségfejlesztés stratégiájának prioritásai mentén határozza meg az éves tudományos konferenciájának fő témáját.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai és stratégiai célkitűzései alapján az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 2010. évi szimpóziumának fő témája "Az egészség-műveltség jelentősége és fejlesztésének lehetőségei".

Sokakban felmerülhet, miért is választottuk ezt a szakmai feladatot, amikor oly sok más népegészségügyi, betegségmegelőzési problémával kell naponta szembesülnünk munkánk során, azonban széleskörű kutatások bizonyították szerte a világon, hogy az egészség-műveltség napjainkban fontos népegészségügyi problémaként jelenik meg mind a fejlett, mind a fejlődő országokban, mely jelentősen befolyásolja az emberek egészségét, azonban a legtöbb országban jelenleg kevés szisztematikus program létezik a fejlesztésére. Ezekből a kutatásokból az is kiderült, hogy az emberek egészség-műveltsége formálja az egészséggel kapcsolatos szokásaikat és választásaikat - végső soron az egészségüket és jólétüket. Bebizonyosodott, az alacsony egészség-műveltség kevesebb egészséges választáshoz, kockázatosabb szokásokhoz, rosszabb egészséghez, több egészségügyi kezeléshez, és magasabb egészségügyi kiadásokhoz vezet. Ezáltal könnyen felismerhető az a fontos érv, hogy az egészségműveltség szintjének általános fejlesztése az egészségi esélyegyenlőség megteremtésének egy fontos és hatékony eszköze lehet. - 4 - Ha az Egészségügyi Világszervezet által használt egészség-műveltség meghatározást tekintjük alapnak, mely szerint az egészség-műveltség:

"Az egészséggel kapcsolatos alapvető információk és szolgáltatások elérésének, értelmezésének és megértésének képessége, valamint ezen információk és szolgáltatások felhasználásának kompetenciája az egészség fejlesztése érdekében." (Ratzan & Parker 2000; IOM 2004)

könnyen felismerhetjük az Egészséges Városok széleskörű tevékenységében az egészség-műveltség fejlesztésének igényét és megvalósulását. Akár az igen népszerű egészségvásárokra, a helyi médiumokban kifejtett tevékenységekre, vagy a széleskörű iskolai egészségfejlesztési programokra gondolunk, láthatjuk, hogy ezek mind az egészség-műveltség javítását, magasabb szintre való emelését szolgálják.

Az idei szimpóziumunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet az egészségműveltség jelentőségére és feladataira, valamint bemutatni, hogy az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tevékenységében milyen nagymértékben valósulnak meg az Egészségügyi Világszervezet által megfogalmazott fontos célkitűzések.

Reméljük, meghívásunkat el tudják fogadni, és szövetségünk szimpóziuma hasznos tapasztalatokkal járulhat hozzá mindennapi munkájukban az egészség-műveltség fejlesztéséhez.

Tisztelettel:

De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok
Magyarországi Szövetsége

 
A szimpózium célja:
 • Az egészség-műveltség fogalmának és jelentőségének megismertetése
 • Tapasztalatcsere az egészség-műveltség fejlesztésének lehetőségeiről
 • Tagvárosainkban, valamint a szimpóziumon résztvevő településeken
  és szervezetekben folyó az egészség-műveltséghez kapcsolódó
  tevékenység bemutatása az alábbi területeken:
  • Helyi önkormányzati döntéshozatali rendszer
  • Oktatási rendszer
  • Egészségügy
  • Média
  • Egyének - családok - közösségek
  • Munkahelyek
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása

A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az egészség-műveltség fejlesztésének pozitív tapasztalatait
 • Megvizsgálni az egészség-műveltség fejlesztésében szerepet játszó területek együttműködési lehetőségeit
 • Megalapozni az egészség-műveltség fejlesztésének elősegítése érdekében városok közötti és helyi együttműködések kialakítását
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések keretében ismerhetik meg a szimpózium
fő témájához, céljaihoz és feladataihoz kapcsolódó előadásokat, esettanulmányokat.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak a témához kapcsolódó országos illetve helyi szakmai és civil szervezetek.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a Jelentkezési lap oldal segítségével, vagy a letölthető jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
 • Jelentkezési határidő: 2010. október 15.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A részvétellel kapcsolatos minden ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 4.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezések:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 11. (csütörtök) Vacsora 3.000. Ft/fő
  November 14. (péntek) Ebéd 3.000. Ft/fő
  November 15. (szombat) Ebéd 3.000. Ft/fő

  A november 11-i igazgatótanács ülés és közgyűlés résztvevői számára Győr M. J. V. Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 12-én (pénteken) este Győr M. J. V. Polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyiket igényli, mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén!

c) Szállás:

 • A rendezvény szálláshelye:

  Hotel Rába City Center***
  9021 Győr, Árpád u. 34.

  Egyágyas elhelyezés 10.300. Ft/fő/éjszaka
  Kétágyas elhelyezés 6.300. Ft/fő/éjszaka

  A szobaár tartalmazza a büféreggelit, a szauna, illetve fitness terem használatot a szállodában, valamint az ÁFA-t és az idegenforgalmi adót.

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy a szobát kivel kívánják megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani, és az általa jelzett fél is beírta a jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudjuk figyelembe venni.
II. Regisztráció-információ:
2010. november 11. 15:00 - 20:00 óra   Hotel Rába City Center
2010. november 12. 09:00 - 13:00 óra   Polgármesteri Hivatal Győr
  13:00 - 17:00 óra   Hotel Rába City Center
2010. november 13. 9:00 - 11:00 óra   Hotel Rába City Center
III. Parkolás

2010. november 11-i igazgatótanács ülés és közgyűlés helyszíne a Polgármesteri Hivatal (Győr, Városház tér 1.). A résztvevők a Városháza parkolóját használhatják, azonban a belépéshez a rendszám előzetes leadása szükséges, melyet kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni. A rendezvény szálláshelyén ingyenes parkolási lehetőség csak korlátozott számban áll rendelkezésre, így a Hotel vendégei számára a szállodától 200 méterre található parkolóházban biztosítja az ingyenes parkolást.

IV. További információ:
Miklósyné Bertalanfy Mária
WHO koordinátor
Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Népjóléti Osztály WHO Iroda
9021 Győr, Honvéd liget 1.
Tel: 06 96 500 555
Mobil: +36 20 920 5226
Fax: 06 96 500 582
E-mail: Bertalanfy.Maria@gyor-ph.hu
 
Lőre Tímea
WHO munkatárs
Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Népjóléti Osztály WHO Iroda
Tel és fax: 06 96 500 582
E-mail: lore.timea@gyor-ph.hu
 
De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 515 860
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
 
Nagy Zsuzsanna
titkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 06 72 312 965
Mobil: +36 70 7088 620
Fax: 06 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez, térkép) Pdf 4,11 Mbyte
Jelentkezési lap Rtf 82 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Rtf 70 Kbyte