Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XX. Szimpóziuma

A Környezet és Egészségkultúra fejlesztésének lehetőségei

PÉCS, 2008. NOVEMBER 13-15.

A rendezvény fővédnöke:
Dr. Szili Katalin
Az Országgyűlés Elnöke
A rendezvény védnökei:
Dr. Székely Tamás
Egészségügyi Miniszter

Dr. Kökény Mihály

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának Elnöke

Dr. Hargitai János
a Baranya Megyei Közgyűlés Elnöke

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Szeretettel köszöntöm Önöket az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XX. Szimpóziuma alkalmából Pécs városában!

Pécs az ország legdélebbi megyéjének, Baranya Megye székhelyeként fontos oktatási, kulturális és gazdasági központként funkcionál. Már az őskor embere is menedéket és letelepedésre alkalmas helyet talált e tájon. A Mecsek védelmében kétezer évvel ezelőtt fejlődött várossá a római Sopianae, s az így kialakult település Pannónia egyik közigazgatási székhelyévé vált a III. század végére.

Városunk számos látnivalóval várja az ideérkezőket: a világörökség részét képező római kori ókeresztény temetővel, török kori emlékekkel, a Zsolnay, Csontváry, Vasarely múzeumok híres állandó kiállításaival, hangulatos sétálóutcákkal, szabadtéri kávézókkal, éttermekkel. Emellett Pécs környékére is érdemes ellátogatni és megnézni Pécsvárad középkori emlékeit, Orfű tavait, Abaliget cseppkőbarlangját, Harkány gyógyfürdőjét és nem utolsósorban a villányi borvidéket.

Pécs alapító tagként csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban indult Egészséges Városok mintaprogramjához, és immár 20 éve a program mind a négy ciklusában project városként aktívan részt vesz a nemzetközi mozgalomban. A nemzetközi programhoz történt csatlakozással egy időben Pécs városa az Egészséges Városok magyar nemzeti hálózatának létrehozását is felvállalta, melynek azóta is városunk biztosítja országos koordinációs központját. A folyamatos munka célja, hogy az egészség szempontjai mind hangsúlyosabban jelen ek meg a települések életében és az önkormányzati döntésekben, ezzel elősegítve a lakosság egészségi állapotának javítását. Városunk 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, szándékunk szerint multikulturális jellegével közvetítő szerepet tud betölteni markánsan eltérő kulturális tradíciók: a balkáni térség és Nyugat-Európa országai között. Ez a megtisztelő cím újabb lehetőséget ad arra, hogy továbbra is fejlődő, sikeres város legyen Pécs, és még több hazai és külföldi vendéget vonzzon múzeumaival, gazdag művészeti életével, fesztiváljaival, alkotó művészeivel. Az Egészséges Városok mozgalom tagjaként fontosnak tartottuk, hogy a kulturális értékek részeként megjelenjenek mind az egészség-, mind a környezetkultúra dimenziói, így a 2008-as felvezető évet a Környezet és Egészségkultúra ügyének szenteltük.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy városunk az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 2008. évi elnökeként adhat otthont az idei ünnepi XX. szimpóziumnak, mely témájában is kapcsolódik az Európa Kulturális Fővárosa program 2008-as felvezető évéhez.

Remélem, hogy a konferencia tudományos munkája mellett, lesz idejük megismerkedni Pécs város és környéke nevezetességeivel és különleges hangulatával is.

Tisztelettel:

Tasnádi Péter
polgármester

Tisztelt Meghívottak!

Az Egészséges Városok európai mozgalma 2008- ban ünnepli 20 éves évfordulóját.Az Egészségügyi Világszervezet 1988-as felhívására néhány város Magyarországon még ugyanebben az évben létrehozta az Egészséges Városok magyar nemzeti hálózatát, majd ezt követően 1988 őszén Gyula városa adott otthont az Egészséges Városok első magyarországi szimpó-ziumának, melyen az alapító magyar városok mellett több európai ország is képviseltette magát.

Az Egészséges Városok magyarországi hálózata 1992-ben szövetséggé alakult és napjainkban 22 tagváros működik együtt az egészségmegőrzés országos és helyi feladatainak megvalósításában.

Az elmúlt 20 évben az Egészséges Városok magyarországi mozgalma megbízható partnerként stabil szervezeti és pénzügyi háttérrel olyan folytonosságot jelentett a nemzeti népegészségügyi kihívásokkal szemben, melyet a változó politikai és gazdasági környezetben egyedülállónak mondhatunk.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége mindazokon a területeken indított programokat és akciókat, melyek fontos, elengedhetetlen részei a lakosság egészségmagatartás fejlesztésének és a különböző önkormányzati területek egészségtudatosabb működésének. Sokszor visszatérő témaként szerepelt a szövetség munkájában az ifjúság egészségmegőrzése, az egészségkommunikáció jelentősége, az egészséges időskor és az egészség település szintű tervezhetősége.

2008. november 14-15-én 20. alkalommal kerül megrendezésre az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége éves szimpóziuma "Környezet és Egészségkultúra fejlesztésének lehetőségei" címmel, ezáltal biztosítva a lehetőséget a széleskörű multiszektoriális megközelítések bemutatására, felhívva a figyelmet az önkormányzatok ilyen irányú felelősségére és lehetőségeire, valamint azok mind nagyobb fokú kihasználására.

Remélem az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége éves szimpóziuma az eddigiekhez hasonlóan hasznos fóruma lesz a magyarországi önkormányzati népegészségügyi szakemberek tapasztalatcseréjének és segítséget nyújt egymás munkájának még jobb megismeréséhez.

Tisztelettel:

De Blasio Antonio
főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetség

 

A szimpózium célja:
 • Tapasztalatcsere az Egészséges Városok 20 éves magyarországi mozgalmának legsikeresebb programjairól
 • Tagvárosainkban és a szimpóziumon résztvevő más településeken és szervezetekben folyó egészség és környezeti kultúrát fejlesztő programok bemutatása
 • Az egészség és környezetkultúra megjelenésének lehetőségei a települések életének különböző vetületeiben multiszektorialitás, helyi együttműködések
 • Települések, szervezetek kapcsolódási pontjai, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
A szimpózium feladata:
 • Bemutatni az egészség és környezetkultúra települési fejlesztésének pozitív tapasztalatait
 • Megvizsgálni az egészség és környezetkultúra fejlesztésében szerepet vállaló helyi szervezetek és az önkormányzat együttműködésének lehetőségeit
 • Megalapozni olyan városok közötti és helyi együttműködéseket, melyekben a különböző szakmai és társadalmi területek képviselői közösen kívánnak a jelenlegi helyzeten javítani
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések és munkacsoportok keretében ismerhetik meg a szimpózium fő témaköréhez kapcsolódó részterületek eredményeit és tapasztalatait.

Terveink szerint plenáris előadást tartanak többek között:

 • Az Országgyűlés Elnöke
 • Az Egészségügyi Minisztérium
 • WHO Európai Irodája
 • Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága
 • Európa Kulturális Fővárosa program
A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak a témához kapcsolódó országos és helyi szakmai és civil szervezetek.

Tervezett munkacsoportok:

A szimpózium szakmai programját a beérkező előadás javaslatok alapján állítjuk össze. A munkacsoportok a benyújtott előadás javaslatok száma és témái alapján kerülnek kialakításra.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

I. Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
 • Jelentkezési határidő: 2008. október 24.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A testvérvárosi résztvevők jelentkezési lapjait kérjük, az adott tagváros küldje meg saját jelentkezéseivel együtt a szövetségi titkárságnak. A részvétellel kapcsolatos mindennemű ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

 • Előadás/esettanulmány bejelentése című nyomtatvány visszaküldésével
  (Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége Titkársága 7621 Pécs, Váradi Antal u. 11., Fax: 72/515-861, E-mail: hcfpecs@mail.datanet.hu vagy egvaralap@mail.datanet.hu)
 • Visszaküldési határidő: 2008. október 24.
 • Az előadások előkészítéséhez letölthető a javasolt szerkezeti vázlat
  (Útmutató esettanulmányok készítéséhez).

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 5.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezési költség:

 • A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  November 13. Vacsora 4.200. Ft/fő
  November 14. Ebéd 4.200. Ft/fő
  November 15. Ebéd 4.200. Ft/fő

  Az igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői számára november 13-án Pécs M. J. V. Önkormányzata biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára november 14-én este Pécs város polgármestere és a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyiket igényli mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén.

c) Szállásköltség:

 • A rendezvény helyszíne és fő szálláshelye:

  Hotel Pátria (7621 Pécs, Rákóczi út 3., www.danubiushotels.com/patria)

  Egyágyas elhelyezés 15.550. Ft/fő/éj reggelivel
  Kétágyas elhelyezés 8.700. Ft/fő/éj reggelivel

  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük jelezni, hogy kivel kívánja a szobát megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani és az általa jelzett fél is beírta jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudják figyelembe venni.
II. Regisztráció-információ:
2008. november 13. 12:00-17:00 óra Polgármesteri Hivatal
2008. november 14. 9:00-17:00 óra Hotel Pátria
2008. november 15. 9:00-12:00 óra Hotel Pátria
III. Parkolás

Az igazgatótanács ülés és közgyűlés (2008. november 13-án) helyszíne a Pécs városi Polgármesteri Hivatal. A Városháza előtti parkoláshoz kérjük, a gépkocsi rendszámát a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni. A szimpózium helyszínén a Hotel Pátria nyitott, 24 órán át őrzött parkolójában van lehetőség parkolásra.

IV. További információ:
De Blasio Antonio, főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 72 515 860
Fax: 72 515 861
E-mail: hcfpecs@mail.datanet.hu
 
Nagy Zsuzsanna, project asszisztens
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 72 515 860
Mobil: 70 7088 620
Fax: 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez, térkép) Pdf 332 Kbyte
Jelentkezési lap Rtf 38 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentése Rtf 24 Kbyte