Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XIX. Szimpóziuma

Kárpát-medencei testvérvárosok egészségfejlesztési együttműködései

SZIGETSZENTMIKLÓS, 2007. OKTÓBER 4-5-6.

A rendezvény fővédnöke:
Dr. Szili Katalin
Az Országgyűlés Elnöke

A rendezvény védnökei:
Dr. Kökény Mihály
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának Elnöke

Németh Zsolt
Az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának Elnöke

Szűcs Lajos
Pest Megye Közgyűlésének Elnöke
Rendezők:
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
Szigetszentmiklós Város Önkormányzata

Kedves Meghívottak!

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Egészséges Városok programja Magyarországon közel 20 éves múltra tekint vissza, hiszen 1988 óta működik a mozgalom hazánkban kezdetben Egészséges Városok Nemzeti Hálózata, majd1992-től Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége néven. Az elmúlt évtizedek során következetes, céltudatos és megbízható szakmai munkánknak köszönhetően nem csupán a közép-kelet európai térségben, hanem az Európai Programban is példaértékűnek ítélik tevékenységünket. Számos esetben kérték fel szövetségünk képviselőit más országok munkájának megsegítésére, szakmai támogatására a WHO Európai Irodájának megbízottjaként. Munkatársaink, szakértőink részt vettek az osztrák, a szlovák, a szlovén és a horvát nemzeti hálózatok elindításában, szakmai programjuk kialakításában és fejlesztésében.

A WHO Európai Irodájának legnagyobb erőfeszítése ellenére Romániában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában még nem indult el formálisan az Egészséges Városok program, bár mindenütt találhatóak olyan települések, ahol már jelenleg is magas szintű egészség-megőrzési, környezetvédelmi tevékenységfolyik.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosaival folytatott eszmecserék során többször felvetődött a Kárpát-medencei térség bekapcsolásának lehetősége a szakmai munkába így elősegítve a WHO azon szándékát, hogy az Egészséges Városok mozgalmat azon országokra is kiterjessze, ahol jelenleg nem folyik ilyen szervezett munka. A WHO szakmai céljainak elősegítése mellett a Kárpát-medencei azonos múlttal és hasonló problémákkal küzdő, egy nyelvet beszélő településekkel történő szakmai együttműködés elősegítheti ezen területek integrációját az Európai Unióba, és a határok nélküli régiók közös céljainak elérését. Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tervezett szimpóziumával szeretne hozzájárulni a térség magyarlakta területeinek együttműködéséhez, amely ily módon országaink és Európa javát is szolgálja.


De Blasio Antonio

főtitkár

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Szeretettel köszöntöm Önöket az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének XIX. Szimpóziuma alkalmából Szigetszentmiklóson! Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, főváros agglomerációjában, a Duna-ágak által körülölelt Csepel-sziget északi szegletében fekvő több mint 700 éves történelmi múltra visszatekintő település. A helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal.

Északon Budapest XXI. kerülete (Csepel), keleten a Ráckevei-Dunaág, észak-nyugatfelől Halásztelek, dél-nyugaton Tököl, délen pedig Szigethalom határolja. Szigetszentmiklós a városi rangját 1986. január 1-jén kapta meg. Lélekszáma meghaladja a 30 ezret.

Biztos vagyok abban, aki ellátogat városunkba, nemcsak a páratlanul szép természeti környezet látványával lesz gazdagabb, de megismerheti településünk történetét, jellegzetességeit, vezetését és intézményeit, s az itt működő egyesületek, szervezetek sokaságát. Nyomon követheti a város fejlődését, megismerheti az önkormányzat törekvéseit, az elért eredményeket. Városunk kulturális kínálatában is talál olyat, amiért érdemes hozzánk betérnie. Hiszen azalkotóművészek kiállításai, a hangversenyek, a Szigetszentmiklósi ősz színes forgataga, a Sziget Színház előadásai mind-mind kellemes időtöltést ígérnek. Önkormányzatunk őrizni és gazdagítani igyekszik a város értékeit. Célja, hogy Szigetszentmiklós nyugodt, korszerű és egészséges otthona legyen polgárainak, és vonzó időtöltést kínáljon az ide látogató vendégeknek.

Szigetszentmiklós 2002. január 1-től tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének. Az Önkormányzat a szövetségi tagsággal kötelezettséget vállalt arra, hogy a város lakossága számára megteremti, illetve biztosítja az egészség megőrzéséhez, fejlesztéshez szükséges feltételeket. Az elkötelezettség az egészségi állapot javítása érdekében egységes. A ránk váró feladatok, a megvalósításra váró programok szemléletváltást sürgetnek: előtérbe kell, hogy kerüljön a megelőzés: olcsóbb a betegséget megelőzni, mint gyógyítani.

Az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés olyan cél, melyet nem egyedül kívánunk elérni, hanem lehetőség szerint összefogással, testvérvárosaink bevonásával is. Ezért is örülök annak, hogy városunk ad otthont a mostani konferenciának, megteremtve ezzel lehetőségét a tapasztalatok kicserélésének, az egymástól való tanulásnak. Kívánom, hogy hasznosan és kellemesen teljen ez a néhány nap, a szakmai gyarapodás mellett jusson idő a kikapcsolódásra, a feltöltődésre. A kitűzött céljaink eléréséhez kívánok mindannyiunknak a jelen állapoton javítani akaró, kitartó, aktív segítőket, a lakosság részéről pedig partnerséget a munkánk során.

Szabó József
polgámester

A szimpózium célja:
 • Tagvárosainkban és kárpát-medencei magyar testvérvárosaikban működő egészségfejlesztési programok bemutatása
 • Kapcsolódási pontok, együttműködési lehetőségek területeinek meghatározása
 • Közös egészségfejlesztési projectek és programok kidolgozása
 • Kapcsolódó pályázati források közös felkutatása és megpályázása
A szimpózium feladata:
 • Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai és testvérvárosaik közös előadásokban számoljanak be a városokban folyó egészségfejlesztési tevékenységeikről és az együttműködés lehetséges terveiről
 • Bemutassa az ilyen irányú pályázati lehetőségeket, forrásokat
 • Demonstrálja az ügy szakmai és társadalmi támogatottságát
A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége hagyományaihoz híven a résztvevők plenáris ülések és munkacsoportok keretében ismerhetik meg a szimpózium fő témaköréhez kapcsolódó részterületek eredményeit és tapasztalatait.

Terveink szerint plenáris előadást tartanak többek között:

 • Az Országgyűlés Elnöke
 • Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága
 • Az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottsága
 • Miniszterelnöki Hivatal
 • Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
 • Határon túli magyarok szervezetei
 • Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosainak és kárpát-medencei határon túli magyar testvérvárosainak közös előadásaiban bemutatásra kerülne az adott tagvárosban és testvérvárosában folyó egészségfejlesztési munka, valamint a kapcsolódási pontok és a tervezett együttműködési lehetőségek.
A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének tagvárosai mellett minden érdeklődő önkormányzat, szervezet és magánszemély számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak a témához kapcsolódó országos és helyi szakmai és civil szervezetek.

Tervezett munkacsoportok:

A szimpózium szakmai programját a beérkező előadás javaslatok alapján állítjuk össze. A munkacsoportok a benyújtott előadás javaslatok száma és témái alapján kerülnek kialakításra.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

Szimpóziumon való részvétel

1.) Jelentkezés

 • A jelentkezés a jelentkezési lap visszaküldésével és a részvételi költségek az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége számlájára, a kiküldött számlán szereplő határidőig történő átutalásával érvényes.
 • Jelentkezési határidő: 2007. szeptember 20.
 • A korábban megrendelt szolgáltatások lemondására is a jelentkezési határidőig van lehetőség kötbérmentesen. A testvérvárosi résztvevők jelentkezési lapjait kérjük, az adott tagváros küldje meg saját jelentkezéseivel együtt a szövetségi titkárságnak. A részvétellel kapcsolatos mindennemű ügyintézés a szövetségen keresztül zajlik, így kérjük, a szállodába senki ne küldjön jelentkezési lapot vagy részvételi díjat!

2.) Előadásra való jelentkezés

 • Előadás/esettanulmány bejelentése oldal kitöltésével
 • Határidő: 2007. szeptember 20.
 • Az előadások előkészítéséhez letölthető a javasolt szerkezeti vázlat
  (Útmutató esettanulmányok készítéséhez).

3.) Költségek:

a) Regisztrációs díj: 5.000. Ft/fő

 • A regisztrációs díj tartalmazza a regisztrációs költségeket, és a kávészünetekben történő fogyasztást.

b) Étkezési költség:

 • Reggeli: a szállóvendégek részére az adott szállodában, szobaárak a reggelit is tartalmazzák. A résztvevők részére 3 étkezés térítéses:

  - Október 4. vacsora 2.900. Ft/fő
  - Október 5. ebéd 2.900. Ft/fő
  - Október 6. ebéd 2.900. Ft/fő

  Az igazgatótanács ülés és a közgyűlés résztvevői számára október 4-én a Szigetszentmiklósi Önkormányzat biztosítja az ebédet. A szimpózium résztvevői számára október 5-én este Szigetszentmiklós polgármestere ad fogadást.

  Kérjük, a jelentkezési lapon jelölje meg, hogy ezen étkezések közül melyiket igényli mind a térítéses, mind pedig a nem térítéses étkezések esetén.

c) Szállásköltség:

 • A rendezvény helyszíne és fő szálláshelye:

  Gastland Hotel M0 (2310 Szigetszentmiklós, M0 autóút 19. km, www.gastland.hu)

  Egyágyas elhelyezés 9.750. Ft/fő/éj reggelivel
  Kétágyas elhelyezés 6000. Ft/fő/éj reggelivel


  Kétágyas szállásfoglalás esetén, kérjük jelezni, hogy kivel kívánja a szobát megosztani. A foglalás csak abban az esetben fogadható el kétágyas foglalásnak, ha a résztvevő jelzi, hogy a szobát kivel kívánja megosztani és az általa jelzett fél is beírta jelentkezési lapjára őt. Ellenkező esetben a foglalást csak egyágyasként tudják figyelembe venni.
Regisztráció-információ:
2007. október 4. 12:00 17:00 óra Polgármesteri Hivatal
2007. október 5. 9:00 17:00 óra Hotel Gastland M0
2007. október 6. 9:00 12:00 óra Hotel Gastland M0
III. Parkolás

Az igazgatótanács ülés és közgyűlés (2007. október 4) helyszíne a Szigetszentmiklósi Polgármesteri Hivatal. A Városháza előtti parkoláshoz kérjük, a gépkocsi rendszámát a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni. A szimpózium helyszíne a Gastland Hotel M0 ingyenes, őrzött parkolóval rendelkezik a vendégek részére.

További információ:
Jordánné Besenyei Mária, az Egészséges Városok helyi koordinátora
2310 Szigetszentmiklós, Kossuth L. u. 2.
Tel: 24 505 509
Fax: 24 505 500
E-mail: aljegyzo@szigetszentmiklos.hu
 
De Blasio Antonio, főtitkár
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 72 515 860
Fax: 72 515 861
E-mail: hcfpecs@mail.datanet.hu
 
Nagy Zsuzsanna, project asszisztens
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
7621 Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 72 515 860
Mobil: 70 7088 620
Fax: 72 515 861
E-mail: egvaralap@mail.datanet.hu
Letölthető:
Meghívó (program tervezet, útmutató esettanulmányok készítéséhez, térkép) Pdf 5,25 Mbyte
Jelentkezési lap Rtf 36 Kbyte