Elindult az Amerikai-Magyar Egészségügyi Együttműködés

 

Egy program, melynek fő hangsúlya a nők reproduktív egészsége

Az Egyesült Államok és Magyarország 2003. március 17-én aláírta a magyar települések egészségügyi igényeihez alkalmazkodó, a fenntarthatóságot és a decentralizált megközelítéseket elősegítő együttműködési megállapodást.

A projectben az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége (székhelye: Pécs) és az Egészséges Közösségek Intézete (székhelye: Harrisburg, Pennsylvania) működnek együtt, a nők reproduktív egészségére helyezve a hangsúlyt. A project a U.S. Agency for International Development (USAID) és az American International Health Alliance (AIHA) szélesebb körű kezdeményezésének része, melynek célja az amerikai, európai és eurázsiai egészségügyi intézmények együttműködésének elősegítése.

A következő idézet a USAID sajtóközleménye
U.S. Agency for International Development
Washington, DC 20523
http://www.usaid.gov
2003. március 17.

A USAID üdvözli a Pennsylvania-i és magyar egészségfejlesztéssel foglalkozó szervezetek együttműködésének elindulását

Harrisburg, PA - A USAID üdvözli egy olyan magyar-amerikai közös egészségprogram megállapodásának aláírását, mely a mai napon történt meg. Ma délután Harrisburgben (PA) az ünnepélyes eseményen Dr. Kent R. Hill a USAID Európai és Eurázsiai ügyeinek helyettes vezetője felszólalásában dicsérte ennek az új partneri együttműködésnek a létrehozását, és hangsúlyozta az ilyen jellegű kapcsolatok nemzetközi fejlődésre és a külügyi kapcsolatokra gyakorolt jelentős pozitív hatását.

Ez a közös program az AIHA együttműködésével magvalósított szélesebb USAID kezdeményezés része, amely amerikai, európai és eurázsiai egészségügyi intézmények közötti közvetlen kapcsolatok kialakítását célzó partnerprogramokra helyezi a hangsúlyt. A program célja az egészség globális támogatása, olyan a civil szféra által vezetett partnerprogramokon keresztül, melyek a helyi közösségeket az egészségügyi problémák hatékonyabb kezelésére mozgósítják, a produktivitás és az ellátás minőségének fejlesztése mellett.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége (székhelye: Pécs) és az Egészséges Közösségek Intézete (székhelye: Harrisburg, Pennsylvania) között létrejött együttműködés, melyet ma jelentettek be, különös hangsúlyt helyez a nők reproduktív egészségégre. A program egyke a nők egészségére összpontosító több mint 50 olyan együttműködésnek, melyet a USAID támogat az AIHA-n keresztül, Európában és Eurázsiában. Ez a pécsi-harrisburgi project segítséget nyújt az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének, hogy bővítsék ismereteiket, stratégiáikat és képességeiket, melyek a fenntartható, decentralizált, közösségi bázisú megközelítések elősegítéséhez szükségesek a magyarországi közösségek jóléti igényeinek kielégítésére. A program a budapesti (Magyarország) USAID Iroda támogatásával valósul meg.

"Az ilyen együttműködések fontos szerepet játszanak a USAID európai és eurázsiai támogató stratégiájában - az egészségi igények meghatározását és ezen igények kielégítését célzó stratégiák kifejlesztésére, valamint a célokat megvalósító programok végrehajtására létrehozott együttműködésekkel." - mondta Dr. Hill az ünnepség során. "Ezen kívül, az ilyen fajta programok erős helyi tulajdonérzetet és együttműködéséket hoznak létre, melyek jóval azután is fennmaradnak, hogy a USAID támogatás befejeződött."

Az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetének, Nancy Brinkernek jelentős szerepe volt a program elindításában. Magyarországra érkezve 2001-ben létrehozott egy feladatorientált szakmai csoportot Magyarország egészségének fejlesztését célzó ötletek kidolgozására. Tavalyi magyarországi látogatása során Laura Bush indította el a programot egy 500 ezer dolláros támogatás bejelentésével.De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkára egy Magyarországról szóló könyvet és a szövetség 2000. évi Évkönyvét adja át, Stephen R. Reed-nek, Harrisburg polgármesterének, az együttműködési megállapodás aláírási ünnepségén.

Dr. Kent R. Hill, a USAID Európai és Eurázsia ügyeinek helyettes vezetője, valamint Barbara Terry, az Egészséges Közösségek Intézete elnöke és vezérigazgatója aláírják a Pécs (Magyarország) és Harrisburg (PA) közötti együttműködési megállapodást.

Ülnek balról jobbra: James P. Smith, igazgató, American International Health Alliance, Inc.; Dr. Kent R. Hill, a USAID Európai és Eurázsia ügyeinek helyettes vezetője United States Agency for International Development; Barbara Terry, elnök és vezérigazgató, Egészséges Közösségek Intézete; De Blasio Antonio, főtitkár, Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége.

Állnak balról jobbra: Stephen R. Reed, Harrisburg polgármestere, Pennsyvania; Dr. Ferenc Szebenyi, tanácsadó, Politikai Ügyek Osztálya, Magyar Nagykövetség; Marc J. Gergely, törvényhozó, Allegheny Megye; Herb Vederman, Rendell Kormányzó politikai főtanácsosa; David E. Davis, elnök, Kilmorrey, Inc. és az Egészséges Közösségek Intézete elnöke.

Dr. Ferenc Szebenyi, tanácsadó, Politikai Ügyek Osztálya, Magyar Nagykövetség; Barbara Terry, elnök és vezérigazgató, Egészséges Közösségek Intézete; Marc J. Gergely, törvényhozó, Allegheny Megye; és De Blasio Antonio, főtitkár, Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége az aláíró ceremónia végén a magyar és amerikai zászlók előtt állnak.

De Blasio Antonio, főtitkár, Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége és Dr. Kent R. Hill, a USAID Európai és Eurázsia ügyeinek helyettes vezetője figyelik ahogy Barbara Terry, elnök és vezérigazgató, Egészséges Közösségek Intézete és James P. Smith, igazgató, American International Health Alliance, Inc. aláírja az együttműködési megállapodást.