EGÉSZSÉGES VÁROSOK MAGYARORSZÁGI SZÖVETSÉGE XIII. SZIMPÓZIUMA

"Az egészségfejlesztés kommunikációs kihívásai"

DOMBÓVÁR - BIKAL - 2001. NOVEMBER 8-10.

A rendezvény fővédnöke
DR. MIKOLA ISTVÁN
Egészségügyi Miniszter
DR. TÚRI-KOVÁCS BÉLA
Környezetvédelmi Miniszter
A rendezvény védnökei:
Dr. Kökény Mihály
Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke
Dr. Illés Zoltán
Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke
Koltai Tamás
Tolna Megyei Közgyűlés elnöke
Dr. Brázay László
Tolna Megyei ÁNTSZ tiszti főorvosa
Kamarás János
Miniszterelnöki Hivatal személyi tanácsadója
Rendező:
EGÉSZSÉGES VÁROSOK MAGYARORSZÁGI SZÖVETSÉGE
DOMBÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Szervező bizottság:
DE BLASIO ANTONIO - elnök
SELMECZY ÉVA - titkár

Kedves Vendégeink!

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének 2001. évi soros elnökeként sok szeretettel köszöntöm Önöket a Szövetség XIII. szimpóziumán kis városunkban, Dombóváron.

Ennek a három dél-dunántúli megye határán elhelyezkedő 20 ezer lakosú város utcáin járva, tapasztalni fogják, hogy az itt élő emberek mindig nagy értéknek tartották és tartják a kisvárosi lét jellemző elemeit: a nagy zöldterületeket, a nyugodtabb életvitelt, az emberek egymásiránti figyelmét, segítőkészségét.
E mentalitás alapján szinte természetes volt, hogy városunk a Szövetség tagjává vált, és helyi munkaszervezetén keresztül az elmúlt években a Szövetség tapasztalatait igyekezett hasznosítani az egészségünket veszélyeztető helyi ártalmak feltárásában, megszüntetésében, a betegségeket megelőzendő széleskörű felvilágosítás, tudatformáló munka végzésében.

Megfelelő szakmai, támogató hátteret biztosított ehhez a városban élő számos egészségügyi szakember, és a Dombóvár-Gunaras területén lévő gyógy- és termálfürdő rehabilitációs tevékenysége.
Kórházunk 1996 óta közhasznú társaságként működve keresi a mozgásteret a mai magyar egészségügy szűk lehetőségei között.
Elsők között csatlakoztunk az irányított betegellátási rendszerhez, amely a háziorvosok és a kórház magas szintű együttműködését alakította ki.

Relatív eredményeink ellenére nem lehetünk elégedettek, hisz az emberek egészségének védelmében rengeteg még a tennivaló.

Ezért is vállaltuk, mint házigazda a jelen szimpózium megrendezését, hisz annak eredményes munkája hozzájárulhat újabb tapasztalatok megismeréséhez, amely az itt élők egészségvédelmét is szolgálhatja.

Eredményes tanácskozást kívánva ajánlom Valamennyiüknek városunk vendégszeretetét, érezzék jól Magukat Dombóváron!

Dombóvár 2001. november

Tóth Attila
polgármester

 

Tisztelt Meghívottak!

Önök most az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XIII. szimpóziumának meghívóját tartják a kezükben, amely egyben azt is jelenti, hogy immár 13 éve az Egészségügyi Világszervezet Egészséges Városok európai mozgalmának magyarországi képviselői minden évben tudományos szimpózium keretében vitatták meg az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés aktuálisan számukra leginkább fontos, főleg a helyi önkormányzatokat érintő kérdéseit.

Ebben az évben - az új évezred első Egészséges Városok szimpóziumán az elkövetkezendő évek talán egyik legnagyobb kihívásával kívánunk foglalkozni, vagyis "Az egészségfejlesztés kommunikációs kihívásai"-val

Az elmúlt több mint tíz év tapasztalatai azt mutatják az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagjainak és együttműködő támogatóinak, hogy az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés színvonalának emelkedése nem követte az ahhoz kapcsolódó kommunikációs tevékenység színvonalának növekedését, így hatalmas űr keletkezett az egészségmegőrzés tudományos eredményei, gyakorlati tapasztalatai és az azokat megismerni kívánók tábora között, mert sem a szakma belső, sem a külső kommunikációs gyakorlata nem tudta mindig követni a kommunikációs szakma előrehaladását.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége első, de bizonyára nem utolsó alkalommal tűzte éves szimpóziumának napirendjére azoknak a kommunikációs kihívásoknak a megtárgyalását, amelyek nagymértékben befolyásolhatják munkánk megítélését, eredményességét, ezáltal társadalmi és anyagi támogatottságát is.

Reméljük a tudományos ülés résztvevői mindannyian aktívan bekapcsolódnak abba a munkába, melynek eredményeként az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége a tagvárosokban folyó egészségfejlesztési munka kommunikációs feltételeinek javítása mellett a Nemzeti Egészségfejlesztési Programhoz is tud majd ezen a területen ajánlásokat megfogalmazni.

De Blasio Antonio
főtitkár

A szimpózium célja:
 • Az Egészséges Városok mozgalom és más egészségfejlesztési programok magyarországi tapasztalataira építve megvizsgálni az egészségfejlesztés kommunikációjának hazai gyakorlatát.

 • Segítséget nyújtani az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosainak a helyi egészségkommunikációs tevékenység tervezéséhez és gyakorlati megvalósításához.

 • Az egészséggel kapcsolatos kommunikációs gyakorlat érintett szakembereinek széles körű bevonásával egy hatékonyabb együttműködés kialakítása az egészségfejlesztési és kommunikációs szakemberek között, mind országos, mind helyi szinteken.

A szimpózium feladata:
 • A kommunikációs és egészségfejlesztési szakemberek tapasztalatai és közös javaslatai alapján megfogalmazni az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége egészség-kommunikációs stratégiáját.

 • Fejleszteni mind az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosaiban, mind más országos és helyi egészségfejlesztési programok körében az egészségkommunikáció igényét és hatékonyságát.

A szimpózium munkamódszere:

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének hagyományaihoz híven plenáris ülések, és kis létszámú munkacsoportok keretében ismerhetik meg a résztvevők a szimpózium fő témaköréhez kapcsolódó részterületek eredményeit és tapasztalatait.

Terveink szerint plenáris előadást tartanak többek között:
 • Egészségügyi Minisztérium,
 • Környezetvédelmi Minisztérium,
 • az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális, valamint Környezetvédelmi bizottságai,
 • Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet,
 • Népegészségügyi Tudományos Társaság,
 • Országos Környezetegészségügyi Központ,
 • és az Egészségügyi Világszervezet Magyarországon működő programjai
  (Egészségmegőrző Kórházak Program, Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, Egészségesebb Iskolákért Egyesület)
 • országos szakmai szervezetek.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai szekcióüléseken számolnak be helyi egészségkommunikációs tevékenységükről, programjaikhoz kötődő kommunikációs gyakorlatukról.

A szimpózium résztvevői:

A rendezvény nyitott, így az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének tagvárosai  mellett minden érdeklődő önkormányzat számára biztosított a részvétel lehetősége, és ezáltal az Egészséges Városok program mélyebb megismerése.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a meghívások során megkülönböztetett figyelmet kapnak az egészség- és környezetfejlesztésben tevékenykedő országos és helyi civil szervezetek.

Tervezett munkacsoportok:
 1. Helyi Egészségfejlesztési Tervezés (környezet-egészségügyi akcióprogramok)
 2. Értékelő rendszerek, monitorozás,
 3. Életmódi, környezeti kérdésekkel kapcsolatos helyi programok, kutatások, további feladatok.

 

 

A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

A szimpóziumon való részvételi szándékát, tervezett előadásának, esettanulmányának címét és rövid összefoglalóját a letölthető nyomtatványon kérjük a jelzett határidőig a megadott címre postán illetve e-mailen (hcfpecs@mail.datanet.hu) visszaküldeni. A bejelentett előadások munkacsoportbeli elhangzásáról és beosztásáról a szimpózium szervező bizottsága dönt, az előadókat külön értesíti. A munkacsoport előadások időtartama max. 10 perc. Az előadások elkészítéséhez letölthető a javasolt szerkezeti vázlat (Útmutató esettanulmányok készítéséhez).

Letölthető:
Jelentkezési lap Word 97
Word 6.0
33 Kbyte
16 Kbyte
Előadás/esettanulmány bejelentő lap Word 97
Word 6.0
25 Kbyte
11 Kbyte
Útmutató esettanulmányok készítéséhez Word 97 23 Kbyte
Előzetes program Word 97 21 Kbyte
Regisztráció:

2001. november 8. 15.00 - 19.00. Dombóvár, Polgármesteri Hivatal
2001. november 9. 8.00 - 14.00. Bikal, Puchner Kastély
(A regisztráció / információ a rendezvény teljes ideje alatt működik.)

Szálláslehetőségek:

Szállás három helyen igényelhető:

 • Puchner Kastély, Bikal
  A szimpózium és az étkezések helyszíne. Dombóvártól kb. 20 km-re található. 11 db egyágyas, 3 db kétágyas, 4 db 2+1 ágyas, valamint 6 db 2+2 ágyas szobával rendelkezik. A szobaárak tartalmazzák a svédasztalos reggelit, az uszoda, a szauna, az élményfürdő és a teniszpálya használatát.

 • Hotel Dombóvár
  Dombóvár központjában található. 22 db kétágyas, valamint 2 db háromágyas szobával rendelkezik. A szobaárak nem tartalmazzák a reggelit. A szervezők a konferencia helyszínére és vissza, valamint a társasági programokra biztosítják a vendégek szállítását.

 • Bikalon a faluban kb. 150-800 m-re a kastélytól. A kastélyban található szobák minőségének megfelelő egyágyas, valamint kétágyas elhelyezésre van lehetőség. A reggelit a kastélyban szolgálják fel. Az árak tartalmazzák a svédasztalos reggelit, az uszoda, a szauna, az élményfürdő és a teniszpálya használatát.

Mivel a szállások korlátozott számban állnak rendelkezésre, kérjük, a jelentkezési lapon szíveskedjenek jelezni, hogy másodsorban melyik szállást igénylik.

További információk:

SELMECZY ÉVA
Polgármesteri Hivatal
Dombóvár, Alkotmány tér 1.

Mobil: 209-652-990

NAGY ZSUZSANNA
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
Pécs, Váradi Antal u. 11.
Tel: 72/ 312-965